Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Daniel Constantin: PDL îşi bate joc de referendum şi de bucureşteni

"Aceste modificări, introduse ieri la Camera Deputaţ ilor de către deputatul Vasile Gherasim reprezintă prevederile cele mai importantante ale Legii Capitalei în viziunea Elenei Udrea şi a PDL. De ce mai este nevoie atunci de toată această mascaradă cu referendumul, toată campania de afişaj agresiv a PDL-ului şi de suma deloc neglijabilă alocată referendumului (şi plătită de către cetăţenii Capitalei) din moment ce partidul-stat nu va respecta oricum decizia bucureştenilor?", punctează Daniel Constantin, într-o postare pe blog.
Preşedintele PC consideră o "neruşinare fără margini şi un dispreţ la adresa locuitorilor Capitalei, care sunt păcăliţi să vină la un referendum care nu va fi luat în considerare de PDL".
Constantin explică modificările introduse de PDL "pe furiş legislaţiei deja existente", punctând că se desfiinţează astfel sectoarele Capitalei. " Mai mult decât atât, pentru întărirea celor de mai sus, la articolul următor se introduce un nou alineat prin care se prevede că: "Autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Bucureşti prin care se realizează autonomia locală sunt Consiliul Local al Mun. Bucureşti, ca autoritate deliberativă, primarul şi viceprimarii sectoarelor Mun. Bucureşti, ca autorităţi executive". Anumite modificări reprezintă limitări grave ale dreptului constituţional de a alege şi a fi ales. De exemplu, la art. 26 se inserează un nou alin. care prevede că "nicio persoană nu poate deţine funcţia de primar al Mun. Bucureşti decât cel mult două mandate, care pot fi şi consecutive". Este incredibil cum aceşti oameni vor schimbarea unei legi doar pentru Bucureşti, în timp ce în toată ţara legea rămâne neschimbată din acest punct de vedere", susţine Constantin.
"La art. 28 se inserează un nou alin. care prevede clar că "alegerea consilierilor din Consiliul local al Mun. Bucureşti se face prin scrutin uninominal". În acelaşi timp, la art. următor se desfiinţează explicit consiliile de sector şi se stabileşte numărul consilierilor generali la 84, exact cum se prevedea în Legea Capitalei susţinută de PDL. La art. 51 se stabilesc modalităţile prin care sunt aleşi şi remuneraţi consilierii, precum şi faptul că viceprimarii vor fi aleşi de către consiliu, prin vot deschis. Totul este copiat cu exactitate din proiectul PDL privind Legea Capitalei! Puterea este luată, în felul acesta, din mâinile cetăţenilor şi este dată unui grup de persoane care o vor folosi în interes personal. Acest derapaj democratic este extrem de nociv şi crează un precedent periculos. Pe cei din PDL nu-i interesează dialogul, părerea partidelor de Opoziţ ie şi nici măcar opinia cetăţenilor, pe care sunt plătiţi să-i reprezinte în Parlament şi în Guvern. Tot ce-i interesează este să găsească cele mai bune metode de jefuire a banului public pentru satisfacerea clientelei politice", conchide Constantin.
Categorie articol: 

Comentarii