Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Danemarca, in cautare de forta de munca in Europa

Danemarca se confrunta cu o lipsa acuta de forta de munca in conditiile in care somajul atinge cel mai scazut nivel din istorie, fapt care obliga guvernul de la Copenhaga sa demareze o campanie de atragere a miinii de lucru, transmite AFP.
Ministrul Muncii, Carl Hjort Frederiksen, a prezentat la 26 septembrie un numar de 13 initiative destinate facilitarii accesului fortei de munca straine din Suedia, Germania, Polonia si statele baltice.
"Obiectivul nostru principal este de a include somerii pe piata muncii. Dar, sintem obligati sa importam forta de munca daca somerii nostri nu ne permit sa ocupam locurile de munca vacante", a spus el.
Potrivit unui studiu recent, circa 35,5 la suta dintre companiile daneze au refuzat noi contracte in ultimele sase luni, din cauza lipsei de personal.
Forta de munca insuficienta a costat industria daneza 3,61 miliarde de euro ca urmare a pierderii mai multor comenzi intre anul 2005 si primul semestru al anului 2006, potrivit Confederatiei Industriilor Daneze (DI).
Agentiile de recrutare din capitala, unde exista oferte pentru chelneri, informaticieni, electronisti si postasi, au montatat panouri stradale care fac cunoscut numarul mare al ofertelor de angajare.
Insa ceea ce preocupa specialistii, este lipsa muncitorilor calificati, fenomen care ar putea conduce la "o crestere brusca a salariilor in viitorii doi - trei ani".
"Danemarca sufera de acest paradox inexplicabil unde 17.000 de persoane din sectorul constructiilor se afla in somaj timp de trei luni consecutive, in timp ce acest sector sufera din cauza unei lipse acute de forta de munca", explica ministrul Muncii.
"Acesta reprezinta un semn potrivit ca somerii nu sint motivati pentru a munci", a spus el.
Centrala sindicala LO considera ca somerii sint cei care trebuie sa fie in centrul politicilor guvernului, iar nu muncitorii din strainatate. In prezent, circa 7.500 de muncitori din tarile est-europene lucreaza in Danemarca, 60 la suta dintre acestia fiind polonezi.
Opinia este impartasita si de premierul Anders Fogh Rasmussen, care subliniaza ca "jumatate din imigrantii neoccidentali se afla in somaj si ca pina in 2010, sase din zece someri urmeaza sa-si gaseasca un loc de munca".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii