Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Curaj!

În urma unui plan pregătit timp de trei luni, cu precizie diabolică, au fost scoşi cu forţa din casele lor, pe parcursul nopţii de 18/19 iunie, fără nici un anunţ prealabil, peste 44.000 de oameni. Bărbaţi şi femei, bătrâni de 85 de ani, dar şi copii abia născuţi au fost aruncaţi şi închişi în vagoane de animale. După un drum de două săptămâni, cei 44.000 de oameni au fost azvârliţi în câteva gări din Bărăgan, apoi încărcaţi în camioane şi lăsaţi sub cerul liber în 18 locaţii diferite.

Între 1955 şi 1964, s-au perindat pe la Rubla, Lăteşti, Măzăreni, Dropia, Zagna, Fundulea personalităţi ale vieţii politice şi culturale, între care Corneliu Coposu, Ion C. Brătianu, Dan M. Brătianu, Constantin C. Giurescu, Ion Diaconescu, Camil Demetrescu, Hans Bergel, studenţii Paul Goma, Dan Mugur Rusiecki, Ion Varlam.
Suferinţa zecilor de mii de români s-a consumat chiar aici, la doi paşi de noi, iar vânturile Bărăganului încă mai poartă, neştiute, molecule din lacrimile lor. El, Bărăganul, încă mai ştie numele celor 1.600 de morţi ale căror oase au fost arate şi încă mai simte suferinţa celor 175 de copii ucişi şi îngropaţi în pământul său. Doar noi, oamenii prezentului, încercăm să întoarcem privirea, doar noi încercăm să uităm, riscând mereu să refacem greşelile trecutului.
Poate de aceea simt nevoia să vă rog să vă faceţi timp luni, de la ora 16.30, să veniţi la vernisajul expoziţiei "Rusaliile negre. Deportarea în Bărăgan" de la Teatrul "Maria Filotti". Nu e numai un semn de respect pentru suferinţa acelor oameni, ci şi un act de curaj. Curajul de a accepta şi de a privi dovezile unuia dintre marile păcate ale acestei naţii.
Categorie articol: 

Comentarii