Mergi la conţinutul principal

Cum se estimează corect valoarea unei cărți vechi sau a unei cărţi moderne?

De la câteva zeci de lei sau chiar milioane, valoarea unei cărți vechi sau moderne variază foarte mult. În folio, ediții princeps, ediții limitate sau ilustrate, multe cărți pot ajunge la vânzare din dorinţa proprietarilor de a le valorifica. Dar înainte ca o carte să fie vândută, trebuie să fie evaluată. Efectuată de obicei de un expert, evaluarea unei cărți, fie ea veche sau modernă, este adesea complexă.

Piața cărților este una specială, condusă de cunoscători și colecționari extrem de exigenți și de preciși, care trebuie să fie informați și cuceriți. Pe această piaţă îşi desfăşoară activitatea şi Printre Cărţi, un anticariat care are în oferta sa cărţi vechi de vânzare dar si cărți mai noi din diverse domenii de interes la prețuri foarte bune.

Cum se estimează valoarea unei cărți vechi?

Cărțile manuscrise și cărțile tipărite cu sute de ani în urmă sunt extrem de rare și, prin urmare, foarte valoroase. Această categorie include în principal cărți religioase sau cărți de învățătură, cum ar fi bibliile, missalele, enciclopediile și dicționarele. Pe de altă parte, cărțile moderne și contemporane pot fi, de asemenea, foarte valoroase, mai ales dacă sunt ediții princeps sau dacă au fost ilustrate de mari artiști. Valoarea lor este, de asemenea, mai mare dacă sunt însoțite de ilustrații originale sau de un autograf.

În afară de aceste aspecte generale, valoarea unei cărți moderne sau vechi depinde de o serie de criterii, cum ar fi ediția, proveniența, tematica, designul, starea de conservare, semnătura și raritatea.

Valoarea unei cărți vechi sau moderne pe piață se bazează în principal pe gradul de raritate al acesteia. Pe de altă parte, cărţile vechi sau moderne pot fi considerate obiecte de colecție, de artă, mai ales dacă sunt ilustrate. Prin urmare, atracția estetică și starea de conservare sunt mai importante decât conținutul științific sau intelectual. Cărțile cu coperte, sau cu ilustrații realizate de un artist renumit sunt foarte valoroase.

Starea de conservare este poate unul dintre cele mai importante elemente în aprecierea unei cărți. Pentru ca o carte să aibă valoare, hârtia, cernelurile, legătura, coperta și planșele trebuie să fie în stare perfectă. Orice deteriorare de orice fel va reduce semnificativ valoarea cărții. Colecționarii acordă o atenție deosebită calității hârtiei și a legăturilor. Restaurarea legăturilor este anevoioasă și costisitoare, iar deteriorarea lor poate fi un factor de descurajare pentru viitorii cumpărători.

Autorul, semnătura acestuia, ediţia, de câte ori a fost o carte tipărită sunt alți factori determinanți în evaluarea pe care o fac specialiştii de la PrintreCarti.ro când stabilesc dacă o carte este veche sau modernă. De asemenea, proveniența este un alt element important de cunoscut atunci când se evaluează o carte. O carte care provine din biblioteca unei persoane celebre va atrage și mai mult atenția colecționarilor. Cu toate acestea, dovedirea acestei proveniențe nu este o sarcină ușoară.

În concluzie, expertiza unei cărți vechi sau moderne, indiferent de natura ei, este extrem de complexă și trebuie realizată de un fin cunoscător. Doar aşa i se poate pune un preţ corect!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro