Mergi la conţinutul principal

Cum se alege viitorul liceu?

Elevii cu medii foarte mari trebuie să decidă ce colegiu aleg, iar cei cu rezultate puţin sub media de admitere de la colegii trebuie să aleagă între alte câteva şcoli cu rezultate bune la examenul de bacalaureat. Important ar fi să ştie ce-şi doresc, pentru că un elev înclinat spre real ajuns într-o clasă de uman s-ar putea să nu fie mulţumit şi să nu obţină rezultatele dorite şi invers. Urmarea unei specializări pliate pe personalitatea şi înclinaţiile copilului poate ajuta elevul pentru pasul ce-l va avea de făcut peste patru ani, alegerea unei meserii.

"Bălcescu" mai bun la profilul real, "Murgoci" la uman

De cele mai multe ori, atunci când un elev poate alege de prima dată unul dintre colegiile "Bălcescu" sau "Murgoci", adică se situează în primele 364 de poziţii, câte locuri sunt în total la cele două colegii, nu ţine cont de numărul de olimpici sau de rezultatele obţinute la concursuri. Alegerea se face în funcţie de colegi, se merge cu "gaşca", de tradiţia din familie, de distanţa până la şcoală sau se urmăreşte un anume profesor cu care elevul a intrat în legătură încă din gimnaziu datorită participării la diverse olimpiade. Pentru cei care încă sunt nehotărâţi, am considerat că ar fi utilă realizarea unei succinte analize, pe baza rezultatelor obţinute la diferite olimpiade, faza naţională.

Conform listelor cu olimpici puse la dispoziţie de conducerile şcolilor, pe ansamblu, "Bălcescu" este pe primul loc, cu 51 de participări la olimpiade şi 16 premii şi menţiuni, urmat de "Murgoci" cu 38 de participări la olimpiade şi 14 premii şi menţiuni câştigate. La o analiză mai atentă însă, pe discipline, se poate observa că "Murgoci" este înaintea Colegiului "Bălcescu" în general la disciplinele umane, în timp ce "Bălcescu" este în frunte la disciplinele reale.

Concret, la limba română, "Bălcescu" are cinci participanţi la olimpiadă, iar "Murgoci" are trei participanţi, dar la "Murgoci au ajuns un premiu II şi unul III, iar la "Bălcescu" doar o menţiune.

La limbile engleză, franceză, latină, rusă, germană de la "Murgoci" au fost 11 elevi care au luat premii importante, precum premiul I la franceză, premiile II şi III la rusă, iar de la "Bălcescu" au fost doar patru elevi participanţi.
La disciplinele socio-umane este cumva egalitate, pentru că de la Colegiul "Murgoci" au fost la faza naţională patru elevi, iar de la "Bălcescu", au fost trei, însă unul dintre ei a luat menţiune, la economie. La olimpiada Cultură şi civilizaţie au fost trei copii de la "Murgoci".

La disciplinele istorie-geografie, "Murgoci" este primul, cu opt participanţi la olimpiadă, şase la geografie şi doi la istorie, şi o menţiune câştigată la geografie, în timp ce la "Bălcescu" sunt numai patru participanţi la istorie.

La profilul real, în schimb, "Bălcescu" a avut mai mulţi participanţi. La matematică au fost nouă, la informatică şapte, din care patru au luat premii, la chimie cinci, dintre care trei au luat premii, la fizică cinci, şi doi au luat premii, iar la biologie doi. La "Murgoci" au fost doi participanţi la matematică, unul premiat, la informatică doi, iar la biologie unul. La astronomie, "Murgoci" stă puţin mai bine, are doi participanţi, dintre care unul a luat menţiune, iar "Bălcescu" are doar un participant. La "Murgoci" au mai fost participanţi la olimpiadele: educaţie tehnologică - 1, educaţie fizică - 3 dintre care doi premianţi, religie - un premiu special. Pe de altă parte, "Bălcescu" are participanţi la alte olimpiade care vizează preponderent tot discipline reale: ^/- Poezie - două menţiuni, Ştiinţe pentru juniori - 1 şi Ştiinţele pământului - 3. Anul trecut, şi la "Murgoci" şi la "Bălcescu" au fost câte şase clase. La "Bălcescu" au fost patru clase de mate-info, una de ştiinţele naturii şi una de filologie. La "Murgoci" au fost trei de mate-info, una de ştiinţele naturii, una de ştiinţe sociale şi alta de filologie. Anul acesta, la "Bălcescu" sunt cinci clase de mate-info, adică una în plus faţă de anul trecut, una de ştiinţele naturii şi una de filologie. La "Murgoci", sunt tot şase clase cu aceleaşi specializări şi în acelaşi număr ca anul trecut. Ca urmare, pentru că e posibil ca mediile să fie puţin mai mari decât la admiterea de anul trecut, la "Murgoci" probabil vor mai creşte puţin mediile de admitere, în timp ce la "Bălcescu" mediile se vor menţine, mai ales la mate-info, unde este o clasă în plus. Şi elevii care vor avea în ierarhia judeţeană un număr de ordine mai mare de 364, pot opta pentru un loc la colegiu cu destul de mult succes, pentru că nu toţi elevii vor la aceste colegii. Urmărind criteriile enumerate la început, unii elevi pot merge la "Iorga", la "Cerna" sau la Colegiul Economic, dacă au în vedere pe viitor o carieră în domeniul economic. Oricum, fiecare candidat trebuie să treacă pe fişă cel puţin 25 de opţiuni.

Eterna dilemă: se alege specializarea sau liceul?

Elevii care nu au reuşit să obţină mediile astronomice care să le permită să fie siguri că vor intra la unul dintre colegii, mai au la dispoziţie destul de multe locuri la liceele bune ale oraşului, care au şi ele elevi olimpici şi promovabilităţi foarte bune la bacalaureat, semn că şi profesorii de acolo muncesc, iar dacă sunt elevi interesaţi de olimpiade nu-i împiedică nimic să obţină performanţe.

Aceşti elevi trebuie să se gândească exact ce urmăresc la admitere. Dacă vor neapărat un anumit liceu, fără să ţină cont de profil, atunci pot să treacă în ordinea interesului lor, pe fişele de înscriere, codurile specializărilor de la liceele respective, în ordinea descrescătoare a ultimelor medii de admitere de anul trecut.

Dacă se urmăreşte o anumită specializare, se trec în ordinea descrescătoare a ultimelor medii de admitere de anul trecut toate clasele cu specializarea respectivă de la toate liceele.

Cum se completează fişele?

Codurile specializărilor trebuie completate cu mare atenţie în fişele de admitere, de la stînga la dreapta, aceasta fiind ordinea în care le va citi computerul. Fişele completate de către candidat în prezenţa părintelui şi a dirigintelui clasei se vor depune la şcoli până pe 25 iunie. În perioada 19 - 27 iunie părinţii verifică fişele editate pe calculator şi se corectează eventualele greşeli. Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul judeţean de admitere este 29 iunie, pe 30 iunie se transmite această bază la centrul naţional, iar pe 3 iulie se face repartizarea computerizată. Pe 4 iulie se afişează listele cu absolvenţii repartizaţi la fiecare şcoală gimnazială, iar pe 6 iulie se afişează listele cu admişii la liceele respective. Pentru candidaţii care nu au fost repartizaţi în prima etapă, se va mai organiza şi o a doua etapă de admitere, în perioada 6 - 13 iulie şi chiar o a treia etapă în perioada 1 august - 10 septembrie.

Numai zece licee au promovabilităţi onorabile la bacalaureatul din 2008

Atunci când au fost epuizate alte criterii de selecţie ale liceelor, absolvenţii de-a VIII-a se mai pot orienta şi după promovabilităţile de la bacalaureat înregistrate în anul precedent.

Anul trecut, la bacalaureat doar zece licee brăilene au reuşit să obţină rezultate onorabile. Cele două colegii, "Murgoci şi "Bălcescu" sunt la egalitate, cu 100% promovabilitate, urmate îndeaproape de "Iorga" cu 99% şi Liceul de Artă cu 98%, Colegiul Sanitar "Ana Aslan" 94%, ca şi la Pedagogic - 92% şi Liceul cu Program Sportiv - 90%, Liceul "Cerna" 82%, Colegiul Economic 78%, iar la Liceul "Sebastian" - 74%. Cele mai slabe rezultate le-au obţinut anul trecut: "Neniţescu" - 14%, "Saligny" - 25%, "Edmond Nicolau" - 27%, "Istrati" - 27%, "Gh. K. Constantinescu" - 29%, "Brâncoveanu" - 36%, Însurăţei - 39%, "Brâncuşi" - 41%, "Moisil" - 42%, "Vâlsan" Făurei - 45%, "P. S. Aurelian" - 56%, "Angelescu" Ianca - 59%.

Bătaie pe locurile de la filiera vocaţională

O altă variantă pentru elevii din clasa a VIII-a este filiera vocaţională, potrivită pentru cei cu înclinaţii artistice, sportive sau pedagogice. În Brăila există clase cu profil vocaţional la Liceul de Artă "Hariclea Darclee", Liceul cu Program Sportiv şi Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius". La Liceul de Artă sunt câte 28 de locuri pentru cele patru specializări: muzică, artă plastică, arhitectură şi artă dramatică. În urma înscrierilor, care s-au finalizat ieri după amiază, au optat pentru muzică 25 de elevi, 32 pentru artă dramatică, 24 pentru artă plastică şi 26 pentru arhitectură. Astăzi, elevii susţin probele de aptitudini.

Liceul cu Program Sportiv pune la dispoziţia elevilor specializările: handbal, înot, volei, fotbal şi atletism. Cererile elevilor pentru aceste specializări sunt extrem de numeroase. La clasa de handbal sunt 28 de locuri, 14 pentru fete şi 14 pentru băieţi. Ieri, şi-au depus candidatura pentru acest sport, 27 de băieţi şi 20 de fete. La atletism s-au înscris 33 de elevi care se luptă să prindă un loc din cele 20 disponibile, iar la înot s-au înscris nouă elevi pe opt locuri. De asemenea, la fotbal sunt 16 locuri şi 31 de elevi înscrişi, iar la volei sunt 12 locuri şi 21 de elevi dornici să prindă un loc la această specializare. În total sunt 110 elevi înscrişi pe 84 de locuri. Astăzi, de la ora 8:00, candidaţii susţin probele la specializările pentru care au optat.

După trei ani de pauză, Ministerul Educaţiei a decis redeschiderea liceelor cu profil pedagogic. Aşadar, Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius" Brăila reia profilul pedagogic, cu 28 de locuri pentru specializarea învăţători - educatoare. S-au înscris, însă, mult mai mulţi elevi, 65. Astăzi ei susţin probele de aptitudini la educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie fizică şi interviul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro