Mergi la conţinutul principal

Cum să vă păstrați hainele ca noi mai mult timp

Nimănui nu-i place când se estompează culorile, se uzează țesătura și se desfac tivurile. Pentru a vă păstra hainele la fel de bune ca noi, urmați aceste sfaturi practice. Hainele vor rezista mai mult cu o curățare și o îngrijire periodică.

● Când vă schimbați hainele, asigurați-vă că lăsați costumele, paltoanele și încălțămintea să se aerisească timp de cel puțin 30 de minute înainte de a le depozita în dulap. Întindeți-le pe un suport pentru haine sau pe un cuier în afara dulapului. Nu le aruncați pe un scaun, deoarece acest lucru le poate mototoli.

● De asemenea, este important să vă rotiți așezarea puloverelor și a jachetelor în dulap, precum și pantofii, pentru a le oferi șansa să respire și să-și recapete forma.

● Închideți lumina dulapului și nu lăsați articole de îmbrăcăminte lângă fereastră. Lumina soarelui poate estompa culorile hainelor, la fel ca ale draperiilor. Coloranții sunt sensibili la lumina soarelui sau chiar la o lumină lăsată aprinsă într-un dulap.

● Vara, fiți atent la loțiuni de protecție solară, deoarece pot estompa sau păta hainele.

● Pulverizați parfum și fixativ înainte de a vă îmbrăca. Alcoolul din spray poate estompa, decolora sau păta hainele.

Curățați-vă întotdeauna hainele înainte de a le depozita la sfârșitul sezonului. Petele de alimente și băuturi netratate pot atrage insecte.

● Nu agățați niciodată haine umede în dulap. Acest lucru poate atrage mucegaiul.

● Nu depozitați niciodată hainele în pungi de plastic. Acest lucru poate determina o creștere în umiditate care atrage mucegaiul. Folosiți cearșafuri sau pungi de bumbac respirabile.

● Îndepărtați sarea înainte de a spăla hainele sau de a le duce la curățătorie. Sarea poate provoca daune în timpul curățării. Dacă ați intrat în contact cu sare (de exemplu, tivurile pantalonilor care se murdăresc iarna de sarea de pe stradă), ștergeți zona cu apă rece și uscați-o la aer. Indicați întotdeauna zonele tratate cu sare curățătoriei dumneavoastră. Pantofii sunt deosebit de predispuși la deteriorare, din cauza sării presărate pe jos în timpul iernii. Când ajungeți acasă, ștergeți orice reziduu de sare cu o cârpă umedă rece.

Investiți într-o trusă sau mașină de cusut. Reparați micile defecte imediat ce acestea apar, pentru a le preveni extinderea și înrăutățirea.

● Spălați rufele în apă rece. Apa fierbinte uzează mai repede țesăturile. Păstrați apa fierbinte pentru lucruri cu adevărat murdare. Chiar dacă eticheta spune că ceva trebuie spălat în apă fierbinte, spălarea la rece nu va dăuna articolului de îmbrăcăminte. Hainele vor fi la fel de curate, iar țesăturile vor rămâne puternice.

● Spălați hainele întoarse pe dos. Protejați partea importantă a îmbrăcămintei, adică exteriorul. Pur și simplu întoarceți-o pe dos înainte de a o spăla. E un gest simplu care vă poate prelungi viața hainelor. Articolele de îmbrăcăminte cu mărgele, broderii, aplicații și alte detalii trebuie întotdeauna spălate pe dos.

● Nu utilizați înălbitor cu clor. Oțetul este un produs natural care nu va uza fibrele hainelor dvs. așa cum o va face înălbitorul cu clor. În plus, este mai bun și pentru mediul înconjurător.

● Uscați rufele la aer. Căldura uscătorului dăunează țesăturii, în timp. Uscătoarele electrice cauzează contracția hainelor, decolorarea culorii și slăbirea fibrele materialelor. Întindeți îmbrăcămintea uscată în exterior sau în interior pe un suport de rufe. Dacă nu le puteți usca la aer, utilizați cea mai mică setare a căldurii de pe uscător.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro