Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cum fac cei din MEC experimente sociale pe olimpici

Incepind cu anul trecut, olimpiadele si-au cam modificat durata de viata, mor mai repede si traiesc mai intens, dar nu toate. Din experienta mea cu olimpiada de chimie pot sa spun ca schimbarea perioadei in care se desfasoara fazele nationale e (sau macar ar trebui sa fie) o tema problematica pentru cei din MEC. Ce se intimpla mai exact? Unele olimpiade isi au faza finala in vacanta intersemestriala, iar altele in vacanta de Paste. Impartirea asta in doua tabere are avantajul ca micile genii ale tarii noastre pot participa la doua nationale, nu numai la una.
Acum doi ani totul era clar, toate nationalele se porneau in aceeasi vacanta, toti intelectualii juniori ai tarii plecau de Paste de-acasa si lasau mieii balta ca sa se lupte pentru premii. Tin minte ce frumos era la primele mele doua nationale, sa simti sarbatoarea in tren, sa ai emotii pentru concurs... De ce e frumos sa ai primavara nationala? Pentru ca e mai cald, e mai relaxant, ai mai mult timp sa inveti pina atunci, tara e mai frumoasa primavara, totul e frumos atunci, chiar daca nu reusesti sa dai prea mult din tine la examen.
De anul trecut a inceput ministerul sa ne bulverseze, asa ca fizica si chimia (de alte materii din perioada asta nu mai stiu) s-au mutat in plina iarna, sa ne adune printr-un colt ratacit si indepartat de Romanie. Ce-i drept, e mai putina materie de invatat, dar si mai putin timp la dispozitie, e frig, e sfirsit de semestru, sint medii de incheiat, de ridicat, cui ii arde sa invete pentru nationale?
Pe de alta parte, primavara incep tezele cind se termina nationalele. Si cum elevii sint invoiti cam doua saptamini inainte de nationale, se pierde materie si cind iti bat tezele la usa nu mai e frumoasa primavara. Iar iarna, in loc sa te odihnesti dupa un semestru lung si obositor, te duci la citeva sute de km distanta ca sa iti demonstrezi capacitatea in domeniul tau preferat si al doilea semestru incepe cu greu si fara chef. Cum o dai, tot nu e bine. Cred ca singura problema e ca s-a produs o schimbare, nu neaparat schimbarea in sine.
Mult succes de pe acum, ca deja au inceput fazele locale!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii