Mergi la conţinutul principal

Cum îi uneşte criza pe români

Avem o părere proastă despre noi, încă dinainte de '89. Ne dispreţuim din răsputeri: agricultura merge prost, justiţia merge prost, educaţia funcţionează prost, sănătatea o duce greu, administraţia - adică funcţionărime şi forţe de ordine - e un dezastru, iar de politică n-a încăput vreodată o vorbă bună. E greu de crezut că mai există vreo altă naţie care să arate atâta desconsideraţie faţă de ea însăşi.

Sigur, există şi motive care ne determină să gândim aşa. Tocmai de aceea i-am chemat pe alţii să ne spună ce să facem, nu pentru că n-am fi ştiut, ci din convingerea că tot ce e de import e mai bun. Acel "Nu ne vindem ţara!" patriotic şi muncitoresc de la începutul tulburaţilor ani '90 s-a dovedit până la urmă o ipocrizie: n-am vândut-o, am dat-o pe gratis. Ne-am ales, în schimb, cu o economie care a ajuns chiar să duduie cu nici doi ani în urmă. Însă primul semn de criză după atâtea poveri puse pe ea (campanii electorale, majorări salariale, fiscalitate şi legislaţie în exces) a făcut-o să se gripeze. Nu doar că s-au închis atâtea firme mici şi mijlocii, iar mari producători cer păsuire la plata taxelor către bugetul de stat, avid după orice leuţ, dar e şi concurată de o prosperă economie subterană, sprijinită făţiş de o indiferenţă generalizată.
Cu vistieria goală, statul s-a întors către propriii cetăţeni. În ţară n-a mai rămas nimic de vânzare, astfel că românii s-au trezit că au de achitat nota de plată pentru toate guvernările slabe şi foarte slabe de până acum. Orice protest este tardiv.
Pe internet circulă deja mai multe petiţii. Cea mai mare susţinere pare să o aibă protestul contra scăderii indemnizaţiei de creştere a copilului. Cele 85 de procente din venitul salarial mediu al mamei pe ultimele 12 luni se vor face cel mai probabil 64%. Mai circulă o petiţie care cere demisia Guvernului. O alta protestează împotriva reducerii tuturor pensiilor cu 15 la sută şi, în fine, există mai nou şi o petiţie, mai exact un fel de manifest îndreptat împotriva celorlalte petiţii. Acesta din urmă aparţine angajaţilor de la "privat", a căror voce nu se aude deloc în vacarmul iscat de efectul iminent al măsurilor de austeritate.
Toate petiţiile au porţia lor de dreptate. De aceea le-am şi semnat pe toate, chiar ştiind că au slabe şanse de izbândă. Măcar pe hârtie să fim solidari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro