Mergi la conţinutul principal

Cu miinile curate

Pentru urmatorii 4 - 5 ani, accesarea si implementarea cu succes a fondurilor europene este principala miza. Ne asteapta o perioada fara precedent, perioada in care Romania va trebui sa se dezvolte ca niciodata pina acum, asta daca vrea sa-si realizeze visul - integrarea reala in Uniunea Europeana. Stim deja, procesul este greu, accesul la banii europeni nu e nici simplu si nici la indemina oricui, birocratia e coplesitoare citeodata. Si, la fel de bine stim, daca nu exista corectitudine, profesionalism, suficienta implicare, esecul e garantat. De aceea, consider ca actualii cistigatori ai alegerilor locale au o misiune dificila. Vor avea pe mina miliarde de euro, o parte bani de la bugetul UE, o alta fonduri de la bugetul de stat pe care, conform negocierilor, obligatoriu va trebui sa-i investeasca in scopul reducerii decalajelor dintre Romania si statele UE. Bani pe care va trebui sa ii dirijeze si sa ii cheltuiasca, atit in sectorul public cit si in cel privat, cu mare chibzuinta. Mai pe sleau, trebuie sa lucreze curat, altfel UE nu sta la discutie. Cine nu crede, sa priveasca in ograda agricultorilor, care din prostie, avarism si insuficienta pregatire profesionala, au pierdut deja sume importante din platile directe la hectar. Taranii s-au imbulzit sa ceara bani europeni fara sa gindeasca daca au sau nu dreptul, iar salariatii APIA, novici in gestionarea fondurilor europene, nu prea au stiut cum sa ii domoleasca. Asa ca atunci cind s-a tras linie, suprafata pentru care s-au solicitat subventiile era mai mare decit suprafata reala cam cu 1 milion de hectare. Ce a facut UE? A sistat orice plata pina la rezolvarea deficientelor. Asa se face ca acum, la inceput de iunie 2008, in judetul Braila dar si in tara, mii de fermieri nu au vazut nici un leut din mult mediatizatele si asteptatele subventii aferente anului 2007. In plus, pentru ca subventiile nu veneau, iar lucrarile din campania de primavara nu puteau sa astepte rezolvarea inadvertentelor si "supradeclararilor", multi au fost nevoiti sa apeleze si la credite bancare, credite pentru care nu au beneficiat de nici un favor - suporta dobinda pietei plus toate comisioanele aferente. Cu alte cuvinte, prostia si minciuna s-au platit cu virf si indesat, in mod egal, de toti agricultorii. Degeaba se pling acum ca sint decapitalizati, ca din cauza unor tarani avari sau a unor functionari incapabili nu isi pot continua activitatea. Degeaba. Cind e vorba de bani publici, UE nu are sentimente. Iar asta va poate confirma orice beneficiar al unor astfel de fonduri.
Ce mai, banii europeni sint mana cereasca, mai ales pentru comunitatile in care bugetul local nu e foarte generos. Cu bani europeni poti sa faci aproape orice, de la mici afaceri private in satucuri uitate de lume pina la modernizarea sau ridicarea nivelului de trai in marile comunitati. Un singur lucru trebuie, insa, sa nu uitam: banii europeni trebuie numarati cu mintea limpede si miinile curate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro