Mergi la conţinutul principal

Cu ce se maninca pensiile private

Daca pina acum salariatii erau obisnuiti sa ia in calcul doar pensia de stat, de acum inainte se pot gindi si la pensii private si facultative. Astfel, sistemul de pensii din Romania va fi structurat pe 3 piloni: I - sistemul public de pensii (pensia de stat), II - pensiile private administrate de stat, III - pensiile facultative administrate de societati private. Primele care au intrat in vigoare au fost pilonul I si pilonul III, iar din 17 septembrie incepe subscrierea la pilonul II.
Cind va incepe sa cotizeze pentru pensiile private, angajatul nu va mai plati 9,5% pentru pensia de stat, ci numai 7,5%, restul de 2% mergind la fondurile private de pensii. Procentul de 2% va creste succesiv, timp de 8 ani, pina la 6%.
Intr-o prima etapa, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat 4 companii : ING, Aviva, Alianz Tiriac si BCR asigurari. Desi a fost anuntat pentru 1 august a.c., startul subscrierii a fost aminat pentru data de 17 septembrie cind va incepe si activitatea de publicitate si marketing a administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) autorizati de CSSPP.

Tinerii de pina-n 30 de ani nu sint siguri de viitorul lor financiar

Reprezentantii ING ne-au explicat ca brailenii sint interesati de sistemul Multi - Pilon al pensiilor. Ei vor sa stie caracteristicile sistemului public de stat (pilonul I), al pensiilor private obligatorii (pilonul II) si al pensiilor private facultative (pilonul III). Cei dornici sa afle cit mai multe detalii sint tinerii de pina-n 30 de ani care sint ingrijorati de viitorul lor financiar si de aceea arata o deschidere mai mare fata de noua legislatie. "Subscrierea se va desfasura pe o perioada de 4 luni. Cei care nu au aderat la un fond de pensii administrat privat in aceasta perioada, vor fi alocati aleator prin loterie. Aceasta va fi organizata de catre Institutia de Evidenta. Diferenta majora dintre pensia de stat si cea privata nu va fi legata de cuantumul pensiei ci de modul in care se va face administrarea ei, adica in regim privat. O alta diferenta e reprezentata de faptul ca participantii care contribuie vor avea banii intr-un cont individual deschis la un fond de pensii, iar proprietarul contului are posibilitatea de a monitoriza banii sai. In functie de garantiile si randamentele fondurilor de pensii, cuantumul pensiei private poate fi semnificativ mai mare decit cel al pensiei de stat", ne-a declarat Carmen Stergarel, director ING Braila.
Conducerea ING a mai precizat ca fiecarui participant ii va fi comunicata situatia contului care va contine: sumele virate cu titlu de contributii, numarul de unitati de fond si valoarea acestora, transferurile de disponibilitati si informatii despre rata de rentabilitate a fondului. Anual, administratorul va pune la dispozitia participantilor la fond un raport ce contine date referitoare la: componenta consiliului de administratie si a comitetului de directie, numele actionarilor care detin mai mult de 5% din totalul actiunilor si procentul detinut de acestia din totalul actiunilor, denumirea si sediul depozitarului, informatii cu privire la situatia financiara a fondului si orice alte informatii cerute de normele comisiei. Administratorul pune la dispozitia participantilor informatii privind situatia financiara, riscul investitiei, gama de optiuni de investitii, daca este cazul, portofoliul existent de investitii.

Daca decesul intervine inainte de iesirea la pensie, banii revin mostenitorilor legali sau testamentari

Nenumarati braileni au vrut sa stie ce se va intimpla cu banii lor daca intervine decesul inaintea incasarii pensiei private si daca au fost inregistrate falimente ale fondurilor de pensii private. Ei au mai intrebat ce se intimpla cu banii daca din anumite motive, pensionarul nu reuseste sa primeasca pensia privata decit citeva luni, contributiile virate fiind mult mai mari. Carmen Stergarel a precizat ca "daca decesul beneficiarului intervine inainte de deschiderea dreptului la pensie, activele personale vor fi platite mostenitorilor legali sau testamentari dupa cum urmeaza: le va fi deschis un cont la fondul participantului decedat, in care le va fi virata valoarea contului acestuia. Ei vor avea urmatoarele optiuni: sa transfere valoarea contului lor deschis la fondul la care erau participanti catre Fondul de Pensii al Participantului decedat si sa continue plata contributiilor in noul cont ce contine valorile cumulate ale celor doua conturi. In acest caz este posibil sa fie percepute penalitati de transfer. Mai multe clarificari vor fi aduse printr-o norma ce va fi emisa in viitor. O alta optiune ar fi sa transfere suma mostenita din contul deschis la Fondul Participantului decedat catre celalalt fond la care este participant. In acest caz nu se vor aplica penalitati de transfer, chiar si in situatia in care decesul participantului survine la mai putin de 2 ani de la aderare".
Pentru cazul in care decesul intervine dupa o luna sau dupa un an de la momentul incasarii pensiei private, nu exista inca o procedura clara, aceasta urmind a fi stabilita printr-o lege speciala, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a Legii nr. 411/2004, respectiv de la 1 iulie 2006.
In ceea ce priveste un eventual faliment al acestor fonduri, administratorii autorizati de CSSPP au spus ca fondurile de pensii private nu risca acest lucru, contributiile fiind garantate. Fondurile sint monitorizate si controlate de CSSPP. De altfel, depozitarul contributiilor este o banca autorizata de BNR si aprobata de CSSPP. O activitate sustinuta de pregatire a agentilor de marketing este derulata si de BCR asigurari, Aviva si Aliantz Tiriac.

Oamenii confunda procentul de 2% pentru pensiile private cu cel de 2% pentru ong-uri

Administratorii autorizati si-au exprimat ingrijorarea fata de faptul ca
agentii economici si liderii de sindicat de pe plan local profita de faptul ca salariatii nu sint informati si le sugereaza sa subscrie la un anumit fond, trecind peste dreptul angajatilor de a-si alege singuri fondul. Asemenea semnale au fost primite din partea persoanelor care lucreaza in cadrul firmelor de confectii si a celor cu obiect de activitate in agricultura.
De asemenea, unii oameni au impresia ca au subscris deja. "Salariatii trebuie sa stie in primul rind ca nu scot nimic din buzunar pentru pensiile private - pilonul II. Practic va fi transferat un procent de 2% din CAS -ul de 9,5 la suta pe care il platesc lunar la un fond privat. Acest procent va creste gradual la fiecare inceput de an cu 0,5%, urmind ca in 8 ani de zile sa ajunga la 6%. Nu va ascund faptul ca au fost oameni care au confundat acest 2% care urmeaza sa fie colectat abia din 2008, cu procentul de 2% care se da organizatiilor neguvernamentale. Este o eroare. Nu pot spune ca aceasta situatie este specifica doar Brailei, in toata tara oamenii sint dezinformati, nu stiu despre ce este vorba. De aceea, traiesc cu impresia ca trebuie sa dea vreun ban din mina, lucru neadevarat", ne-a declarat Ionica Pop, team manager al firmei Marketingberatung International - Braila. Reprezentantii "Aviva" au confirmat ideea ca actiunile de influentare a deciziei angajatilor in ceea ce priveste subscrierea din perioada 17 septembrie - 17 ianuarie au loc pe fondul lipsei de informare. "Angajatorul nu are dreptul sa influenteze decizia salariatului. El va retine ca si pina acum cele 9,5 procente din salariul brut. Banii vor fi virati in acelasi cont al Casei de Pensii. Aceasta va distribui banii ulterior, conform optiunilor facute de angajati. Contributiile se depun intr-un cont personal, asupra caruia clientul are drept de proprietate. Evolutia investitiilor pe care administratorul le va face, va fi publicata periodic pe site-urile administratorilor si in presa scrisa", a precizat Adrian Allot, reprezentant al "Aviva". Potrivit legii, CSSPP are obligatia sa verifice daca au crescut sumele din investitii, in caz contrar, administratorii care nu aduc profit urmind a fi dizolvati. In acest caz, portofoliul de oameni va fi distribuit altui fond care a obtinut profit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro