Mergi la conţinutul principal

Cu cât se va ieftini mâncarea începând din 1 iunie

Consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, afirmă că măsura adoptată va spori puterea de cumpărare a fiecărui român cu procente cuprinse între 4 şi 15%. Mai mult, el spune că reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele şi scăderea preţului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct şi indirect asupra a 50% din coşul de consum al unei familii obişnuite.
„În cazul unui salariat cu câştigul mediu net lunar plusul de putere de cumpărare va fi de 4,5%. Cea mai mare creştere a puterii de cumpărare de 14% se va realiza în cazul unei persoane cu salariul minim, ţinând cont şi că de la 1 iulie acesta va creşte cu 75 RON", a explicat Socol.

O scădere de 15%

Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară, Romalimente, este, la rândul lui, de părare că mâncarea se va ieftini cu 15% din luna iunie, atât în magazine şi pieţe, cât şi în restaurante, după ce TVA la alimente va scădea de la 24% la 9%. "Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micşora TVA, preţul alimentelor va scădea cu 15%", a afirmat Minea, potrivit căruia „această măsură este cea mai mare palmă dată evaziunii".
Pe de altă parte, Romalimenta consideră că "reducerea TVA la alimente va duce la creşterea reală a consumului, cu efect pozitiv în nivelul de trai şi în starea de sănătate a populaţiei, la o concurenţă echitabilă pentru toţi jucătorii de pe piaţă, la creşterea producţiei interne agroalimentare şi la scăderea preţurilor în piaţa albă, paradoxal, sub cele din piaţa subterană", apreciază reprezentanţii Romalimenta.

Bugetul de stat nu va avea de suferit

"Încasările la bugetul de stat nu vor avea de suferit ci, din contră, materializarea efectelor de mai sus va duce la creşterea lor, cu posibilitatea realocării spre sectoare vitale şi, mai ales, a extinderii necesarei relaxări fiscale. Industria alimentară susţine argumentat utilitatea şi urgenţa reducerii nivelului TVA la alimente şi garantează că efectele benefice ale măsurii vor fi resimţite în scurt timp, în numeroase planuri", au apreciat reprezentanţii Romalimenta.
Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi la 18% la 1 ianuarie 2018, dar şi a cotei pentru produsele alimentare de bază la 9% de la 1 ianuarie 2016. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anunţat în repetate rânduri că există spaţiul fiscal necesar, astfel încât TVA să se reducă încă din vara acestui an, fie cota standard, de la 24% la 20% fie cota pentru produsele alimentare, la 9%, menţionează agerpres.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro