Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cronică de spectator: A trecut pe la Brăila Ana Blandiana

Ca o pală de vânt răcoros într-o zi cu caniculă, ca un cântec duios printre zgomotele străzii, aşa mi s-a părut prezenţa Anei Blandiana la Brăila, la sfârşitul săptămânii trecute.

 

Ca de fiecare dată în ultimii 7 ani, Ana Blandiana a venit la Brăila la festivalul care îi poartă numele. Festivalul este ultima etapă, aceea a acordării de premii, la concursul de creaţie literară la care participă elevi de gimnaziu şi liceu din toată ţara şi din Republica Moldova. Anul acesta au fost peste 1.300 de participanţi.

Numele Anei Blandiana ca şi prezenţa domniei sale la Brăila oferă acestui festival-concurs trei calităţi tot mai rare în societatea românească de azi: valoare, seriozitate şi continuitate. 

Eforturile pentru a duce la bun sfârşit un astfel de proiect sunt, evident, foarte mari. În “spatele” Anei Blandiana se află scriitorul Nicolae Băciuţ de la Târgu-Mureş, dar şi o serie de dascăli din Brăila, dintre care aş aminti-o doar pe Gabriela Vasiliu.

Nu cunosc toate detaliile concursului şi nu sunt un specialist în poezia şi proza scrise de Ana Blandiana. Cu toate acestea, pe parcursul festivalului, am putut remarca câteva lucruri cu totul ieşite din “firescul” de zi cu zi al oraşului.

Am remarcat, întâi, ce înseamnă un intelectual autentic în România de azi. Și anume, un om care atunci când vorbeşte are ceva cu adevărat important de spus şi o spune într-o limbă română impecabilă şi cu autentică convingere.

Am văzut elevi care ştiu pe de rost poezii întregi ale Anei Blandiana şi care au simţit nevoia să o îmbrăţişeze pe poetă şi să-i ceară autografe.

Am văzut profesori bucuroşi (acesta e cuvântul, oricât ar părea de ciudat), bucuroşi, cred, de bucuria elevilor şi de prezenţa alături de un mare scriitor român contemporan.

În sfârşit, am constatat cu surprindere cum, din librăriile brăilene, au dispărut toate cărţile de poezie ale Anei Blandiana…

Nu ştiu dacă fac bine scriind despre acest festival. Poate ar trebui să rămână cunoscut doar celor care îl duc mai departe şi participă la el.  O fac, totuşi, pentru a-l aşeza printre cele câteva evenimente culturale de excepţie care au loc la Brăila în fiecare an.

 
Categorie articol: 

Comentarii