Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cristian Preda susţine punctul de vedere al preşedintelui legat de Roşia Montană

"Susţin punctul de vedere al preşedintelui în privinţa exploatării de la Roşia Montană", scrie Preda, menţionând că are trei argumente în favoarea proiectului, pe care l-a apărat şi în urmă cu câteva luni, în dezbaterea din PE.
"E vorba, mai întâi, despre nevoia de a exploata resursele naturale. Astăzi, competiţia în acest domeniu este formidabilă. A refuza exploatarea înseamnă a accepta să cumperi de la alţii sau a rămâne sărac şi marginal. Nu există alternativă. Dacă nici conjunctura recentă legată de încrederea în aur nu a convins, înseamnă că nimic nu poate convinge. Adversarii iraţionali vor miza întotdeauna pe non-acţiune", scrie europarlamentarul.
El adaugă că este vorba şi despre gestiunea raţională. "Sunt convins că toate normele de securitate pot fi respectate la Roşia Montană. Nu poţi să o faci, nu intri în joc: acesta ar trebui să fie punctul de pornire, şi nu perspectiva pesimistă potrivit căreia nu suntem în stare să exploatăm nimic în condiţii civilizate. De fapt, zona e acum calamitată. Cauza e evident în trecut, nu în viitor. Cred că putem avea ambiţia de a face un proiect de exploatare în condiţii foarte bune, care să protejeze mediul. Un ecologist raţional ar porni de aici, nu de la utopia re-creării naturii", apreciază Preda.
Europarlamentarul adaugă că este vorba şi despre chestiunea locurilor de muncă şi a dezvoltării durabile. "S-a născut în ultimul timp ideea că există numeroase alternative la minerit. Eu zic că dacă ar fi existat s-ar fi văzut. Nu trebuie sacrificată o generaţie pentru a experimenta eşecul încă o dată", precizează Preda.
El menţionează că mai este ceva care nu ţine doar de acest proiect, chiar dacă Roşia Montană se vădeşte a fi un caz-şcoală.
"E vorba despre curaj şi responsabilitate, mai precis despre distribuirea lor în societate. Dosarul Roşia Montană ne arată foarte clar cum se poate crea imaginea că ONG-urile sunt singurele entităţi responsabile, iar politicienii - doar nişte papă-lapte care se acuză între ei de corupţie. E adevărat că de ani buni politicienii amână luarea unei decizii, iar ONG-urile câştigă teren în plan simbolic. De fapt, responsabilitatea e întotdeauna în curtea politicienilor. Pentru că ea e legată de reprezentare. Iar ONG-urile sunt prin excelenţă non-reprezentative, nefiind bazate pe vot, ci pe liberă asociere. Iată de ce ele nu trebuie să dea seamă, ci îşi oferă ca misiune să pledeze o cauză sau alta. Doar inacţiunea oamenilor politici poate crea iluzia de optică socială pe care am pomenit-o mai sus. Preşedintele a dat o şansă acţiunii. Să vedem dacă de data asta se găseşte un curajos care să ia şi o decizie. Una veritabilă, nu doar pe cea de a amâna orice decizie", se arată în finalul postării lui Preda.
Categorie articol: 

Comentarii