Mergi la conţinutul principal

Criminalul de la surzi ar putea scăpa de închisoare

* medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti urmează să stabilească dacă acesta avea discernământ când a comis fapta * în caz contrar, cu toate că a recunoscut asasinatul, surdo-mutul ar putea scăpa doar cu o internare la Săpoca

Soarta criminalului surdo-mut stă în mâinile medicilor legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Dr. Mina Minovici" din Bucureşti. Asta pentru că aceştia îl vor supune pe Mihai Negoiţă unei expertize psihiatrice, care va stabili dacă bărbatul avea discernământ în momentul comiterii asasinatului. În cazul în care examinarea va concluziona că Negoiţă nu ştia ce face atunci când a ucis-o pe Elisabeta Dogărescu, criminalul ar putea scăpa de închisoare, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani cu Stivensen Băncuţă, asasinul de la "Milennium". Surse judiciare ce au anchetat cazul sunt însă de părere că este foarte puţin probabil ca surdo-mutul să fie găsit nebun, întrucât acesta le-a povestit în detaliu ce a făcut în ziua de 27 august, din clipa în care a intrat pe uşa Asociaţiei Surzilor - Filiala Brăila şi până a plecat de acolo, cu telefoanele victimei în buzunar.

La sfârşitul săptămânii trecute, Mihai Negoiţă, zis "Mutu", a fost transferat la Penitenciarul Jilava pentru a fi supus unei expertize psihiatrice care, în cazul criminalilor, este făcută numai de medicii legişti de la INML Bucureşti. Ei sunt cei ce vor da verdictul, de care va depinde apoi soarta criminalului surdo-mut. Dacă specialiştii vor stabili că Negoiţă are probleme psihice, anchetatorii vor fi nevoiţi să-l scoată de sub urmărire penală, instanţa de judecată urmând să dispună internarea sa la Săpoca. "Se aşteaptă efectuarea expertizei psihiatrice, al cărei rezultat sperăm să-l primim în maxim o lună. Ancheta este în desfăşurare şi depinde de acest rezultat", ne-a precizat procurorul Marinela Coşniţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

Chiar dacă a recunoscut că sub influenţa unei "nebunii" de moment a omorât-o pe Elisabeta Dogărescu pentru a o jefui, numai rezultatul expertizei îl va putea arunca pe Negoiţă după gratii. "Mutu" a fost prins la o săptămână de la comiterea oribilei crime şi nu a făcut recurs împotriva mandatului de arestare, la fel cum nu a comentat nici când acesta i-a fost prelungit. Anchetatorii au reuşit să-l prindă pe asasin cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii - Secţia Brăila, care a urmărit telefoanele mobile pe care acesta i le-a sustras victimei, după ce i-a zdrobit capul cu o sticlă de şampanie.

Asasinii cu boli psihice sunt un pericol pentru medicii brăileni care îi tratează

Dr. Tiberiu Dobrescu, şef de Secţie la Spitalul de Psihiatrie Brăila, ne-a precizat că persoanele care au comis crime sunt internate în spitale cu pază militarizată, în cazul în care comisia abilitată de la Institutul "Mina Minovici" decide că nu au discernământ. În opinia sa însă, este puţin probabil ca Mihai Negoiţă să fie declarat fără discernământ, astfel încât să ajungă să fie internat la Spitalul Săpoca, la care este arondat judeţul Brăila.

De-a lungul timpului, în Spitalul de Psihiatrie de la Brăila au fost internaţi mai mulţi criminali, pe perioade diferite, până la emiterea hotărârii definitive a instanţei de judecată. "Cât timp hotărârea este provizorie, criminalul poate sta la Brăila, chiar şi câteva luni, până apare hotărârea definitivă, pentru că poate face recurs la Curtea de Apel, iar aceste proceduri durează. La Brăila este internat fără asigurarea pazei, dacă este considerat fără discernământ, atunci este tratat ca un caz medical. Abia după apariţia hotărârii definitive se duce în instituţii specializate pentru astfel de cazuri, unde există pază militarizată. Au mai fost crime la Brăila, am avut internaţi asasini, dar nu sunt două cazuri la fel. Un pericol potenţial îl reprezintă pacientul care n-a mai comis o faptă penală. În cazul unui criminal eşti avizat şi se iau măsuri speciale, cum ar fi să mergi în sectorul de supraveghere numai însoţit de îngrijitori, în echipe. Oricum eşti expus, este un risc pe care ni l-am asumat în meseria noastră. În general, aici nu tratăm îngeraşi, ci oameni cu probleme serioase", a declarat dr. Tiberiu Dobrescu.

Sursa citată a mai precizat că pacienţii internaţi în spitalele cu pază sunt verificaţi de comisia de specialitate din 6 în 6 luni, iar în cazul în care se află într-o perioadă de remisie a bolii, asimptomatică, pot fi externaţi, deşi unii dintre ei sunt autorii unor crime abominabile.

Lipsa discernământului l-a scăpat pe un interlop de închisoare

La Brăila, o singură dată anchetatorii au fost nevoiţi să dispună scoaterea de sub urmărire penală a unui inculpat pe motiv că acesta nu avea discernământ. În baza unui act medico-legal semnat de şapte medici de la INML Bucureşti, Stivensen Băncuţă a scăpat de închisoare în urmă cu câţiva ani, fiind catalogat bolnav psihic.
Reamintim că în dimineaţa zilei de 7 ianuarie 2001, Stivensen şi grupul său de prieteni, care chefuiau în discoteca "Milennium" din cartierul Hipodrom, au intrat în conflict cu câţiva tineri din cartierul Brăiliţa. În timpul altercaţiei ce a degenerat în bătaie, Stivensen l-a înjunghiat pe Lucian Pandrea, de 24 de ani, nepotul lui Spiru Buricea, zis "Haret". Tânărul a decedat după câteva minute, ca urmare a hemoragiei cauzate de o lovitură de brişcă, ce i-a penetrat toracele până la inimă. Stivensen a reuşit să dispară din discotecă înainte de intervenţia mascaţilor şi a fost prins după nouă luni de căutări. Autorul asasinatului din ziua de Sfântul Ioan a fost găsit la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucureşti, de unde încerca să facă rost de un certificat medico-legal. În baza expertizei psihiatrice, instanţa de judecată a dispus internarea sa la Săpoca, până la însănătoşire. După doi ani, o comisie de specialitate l-a supus unui nou control, ce a stabilit că boala i s-a ameliorat, astfel că acesta nu mai prezintă pericol social, fiind obligat să-şi continue tratamentul la domiciliu, adică în libertate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro