Mergi la conţinutul principal

A crescut vârsta de pensionare a cadrelor didactice

Începând din acest an a crescut vârsta de pensionare şi pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Acest lucru este prevăzut în Metodologia de mişcare a personalului didactic pentru 2014 - 2015. Articolului 54 din metodologie precizează că a crescut stagiul de cotizare cu două luni, iar la limita de vârstă s-a adăugat o lună. Pentru profesoare, stagiul minim de cotizare este de 14 ani şi 10 luni, în loc de 14 ani şi 8 luni, cât era până acum, iar stagiul complet de cotizare este de 29 de ani şi 8 luni. În ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare, aceasta a crescut de la 59 de ani şi 10 luni la 59 de ani şi 11 luni, adică până la 1 septembrie se pot pensiona la limită de vârstă femeile care sunt născute în anul 1954 şi îndeplinesc condiţiile de cotizare la sistemul naţional de asigurare. La profesori vârsta standard de pensionare a crescut de la 64 de ani şi 10 luni la 64 de ani şi 11 luni, perioada minimă de cotizare fiind şi în acest caz tot de 14 ani şi 10 luni, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani şi 8 luni. Până la 1 septembrie se pot pensiona profesorii născuţi în anul 1949. "Acest lucru este în avantajul cadrelor didactice care vor să mai rămână la catedră şi în avantajul sistemului pentru că beneficiază de profesori bine pregătiţi, cu grade didactice şi cu rezultate", a explicat prof. Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila. 

Cadrele didactice care se pensionează din toamnă trebuie să depună cererile, începând din 3 februarie, la secretariatele unităţilor de învăţământ unde au catedra. Dacă vor să mai rămână trei ani în activitate, cât permite legea, trebuie să primească atât acceptul Consiliului de Administraţie al şcolii, cât şi pe cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean, să aibă gradul I şi rezultate şcolare deosebite cu elevii. Pentru prelungirea activităţii cererile se depun tot la secretariatul şcolii în perioada 31 martie - 10 aprilie.
În privinţa pensionării anticipate, şi cadrele didactice pot face acest lucru, dar plătind o penalizare de 9% din pensie pentru fiecare an cu care se iese mai devreme. "Noi am făcut o cerere către Guvern pentru a introduce în Legea Educaţiei un articol care să prevadă posibilitatea pensionării anticipate a profesorilor cu trei ani, fără să se plătească penalizări. Este vorba de cazurile în care sănătatea nu mai permite profesorilor să îşi îndeplinească obligaţiile la catedră", a mai menţionat prof. Valeriu Partene, liderul SIB.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro