Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crescatorii de vaci care vor sa se inscrie in controlul oficial trebuie sa ceara in scris lucrul acesta

De la 1 ianuarie 2007, Agentia Nationala pentru Reproductie si Ameliorare in Zootehnie (ANRAZ) a externalizat serviciul de control oficial al productiei (COP), catre mediul privat si asociatii ale producatorilor. Pentru aceasta, a fost organizata o licitatie, cistigatorii fiind desemnati pentru fiecare judet in parte. La Braila, cistigatoare a fost Asociatia Crescatorilor de Taurine.
Noua masura, apreciaza conducerea ANRAZ, va permite cresterea numarului de ferme incluse in COP si cresterea procentului populatiei de taurine controlate, de la 8 - 10%, cit este in prezent, la circa 25%, pina in 2010-2015. Actualii inspectori COP din cadrul Agentiei vor avea atributii de supracontrol.
"Asociatia Crescatorilor de Taurine Braila, o organizatie profesionala, neguvernamentala, filiala a Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania (AGCTR), este cistigatoarea licitatiei pentru judetul Braila si a fost acreditata pentru controlul oficial al productiei. Crescatorii de vaci care doresc sa se inscrie trebuie sa faca o solicitare in scris catre noi, in care sa mentioneze si metoda care doresc sa fie aplicata", a precizat Maria Coboleanu, presedintele Filialei Judetene a Asociatiei Crescatorilor de Taurine (FJACT) Braila.

Avantaje financiare

Si pentru crescatorii care sint deja inscrisi in COP este necesara depunerea unei solicitari scrise, care, insa, trebuie sa precizeze "continuarea controlului".
Termenul de depunere a cererilor este 26 ianuarie.
"Pentru evaluarile genetice, vor fi acceptate numai exploatatiile sau fermele in care se aplica metodele de control “Standard”, “A 4” sau “A 6”. In plus, animalele trebuie sa fie inmatriculate oficial, iar metoda de reproductie sa fie insamintarea artificiala. Baza legislativa este Ordinul MAPDR nr. 19/2006", a mai precizat Coboleanu.
Pentru relatii suplimentare FJACR Braila a pus la dispozitia crescatorilor nr. de telefon 61.49.98.
De precizat ca inscrierea in COP atrage dupa sine si o serie de avantaje. De exemplu, in 2006 subventia pentru bovine, pentru animalele neinscrise in COP a fost de 1 milion de lei vechi/cap, in timp ce pentru vacile inscrise in COP a fost de 3 milioane de lei vechi/cap. In plus, efectivul inscris in COP, datorita indeplinirii indicilor de calitate a laptelui a beneficiat si de subventia la lapte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii