Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cresc pensiile!

• de la 1 iulie, punctul de pensie se majorează de la 1.000 lei la 1.100 lei • în paralel, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că şi pensia minimă garantată va creşte, tot din iulie, la 640 lei

 

Începând cu luna care stă să înceapă, pensiile vor înregistra o uşoară creştere, întrucât, potrivit unui act normativ ce a fost publicat încă la finalul anului trecut, punctul de pensie se va majora cu 10% raportat la cât este în prezent. Mai precis, de la 1 iulie, punctul de pensie va ajunge la 1.100 lei, faţă de 1.000 lei, cât a fost până acum. Ce înseamnă acest lucru pentru un pensionar care, de exemplu, are un punctaj de 1,45 şi care a încasat până acum un venit net de 1.450 lei? Majorarea punctului de pensie va însemna pentru el un venit de 1.595 lei, cu un plus de 145 lei în sumă netă. 

“Începând cu 1 iulie, pensiile românilor se vor majora, este o responsabilitate dar şi o datorie de onoare faţă de cei peste 5 milioane de pensionari”, a spus, zilele acestea, premierul Viorica Dăncilă, adăugând de asemenea că şi pensia minimă garantată va creşte cu 23%, tot de la 1 iulie, respectiv de la 520 lei la 640 lei. La nivelul judeţului nostru sunt între 9.000 şi 10.000 de beneficiari care încasează pensia minimă garantată, şi care vor beneficia de această creştere netă de 120 lei. “Vorbim despre valori nete, pentru că este cunoscut faptul că pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Tot de la 1 iulie să măresc şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”, a mai spus şefa Executivului. Ultima oară, punctul de pensie a crescut în urmă cu un an, în iulie 2017, la 1.000 de lei, după ce în acelaşi an suferise o modificare similară chiar de la 1 ianuarie, când urcase la 917,5 lei.

De precizat că banii în plus cuveniţi ca urmare a celor două modificări anunţate de Executiv (majorarea punctului de pensie şi creşterea cu 23% a pensiei minime garantate) se vor vedea abia în cuponul de pensie pe care beneficiarii îl vor semna în luna august.

Potrivit celor mai recente date disponibile prezentate de Direcţia Regională de Statistică Brăila, la nivelul judeţului nostru, în trimestrul I din acest an numărul mediu al pensionarilor era de 79.206 persoane în scădere faţă de ultimul trimestru din anul trecut când acelaşi indicator era la 79.334 persoane. În ce priveşte pensia medie, valoarea acesteia în trimestrul I din anul curent a fost de 1.002 lei, faţă de 1.003 lei cât a fost în trimestrul III şi IV din 2017.
Categorie articol: 

Comentarii