Mergi la conţinutul principal

Cotizanti la sistemul antisanatate

Grupuri sanitare infecte, dusuri nefunctionale, flise crapate sau pur si simplu cazute, pereti scorojiti, paturi metalice de sub vopseaua carora rinjeste hidos rugina. Lenjerii ingalbenite de vreme, paturi roase de ani, noptiere sui si zgomotoase. Aer irespirabil, dulapuri de medicamente incarcate cu cutii goale si brosuri fara de nici o trebuinta, aparatura invechita. Curti pline de buruieni si ciini vagabonzi, cu alei neingrijite si banci scorojite, rupte in batjocura. Sint imagini de actualitate in multe din spitalele brailene. Pe ici, pe colo, s-a mai aranjat cite ceva, s-au mai renovat cite o camera, un etaj, s-a mai refacut cite un grup sanitar, s-a mai inlocuit o cercevea mucegaita cu o fereastra termopan. S-a mai schimbat o usa, s-au mai dat un var si o mina de vopsea. Putin insa. Iar cine a luat contact cu sistemul medical in ultimii ani, stie ca nu exagerez.
Ca in spitalele brailene lucrurile nu sint tocmai in ordine, o demonstreaza si actiunea de control de luna trecuta, care a scos la iveala o serie de deficiente. Sincer, nu e o surpriza ca inspectorii au consemnat aceste probleme in raportul lor, stim ca sint reale. Ce nu inteleg eu, insa, sint amenzile. De ce trebuia amendat directorul Spitalului de Psihiatrie pentru ca Primaria, cind a luat in primire obiectivul, nu a vazut ca dusurile nu au scurgere? Sau directorul de la Spitalul Judetean, ca imobilele, construite cu multi ani in urma, nu pot fi compartimentate in asa fel incit sa poata fi respectate noile norme privind circuitele functionale, adica pe holul spitalului sa nu se mai incruciseze: alimente, deseuri, lenjerie, pacienti, medicamente? Si, mai mult, de ce raportul cu pricina nu face referiri si la alte aspecte, cum ar fi cele enumerate la inceput? Oare, nu s-a vazut padurea de copaci sau a fost, asa, inca o actiune ce trebuia bifata?
Pentru ca, hai sa fim seriosi, unitatile spitalicesti se confrunta cu mari probleme si numai cine nu are curaj sa le recunoasca, nu le vede.
Sint convinsa, multi vor spune ca saracia e de vina, ca de la revolutie sistemul sanitar a tot fost subfinantat. Dar, oare, asa e? Da, daca intrebi pe cineva din sistem, nemultumit de salariu, de conditiile de munca. Dar daca intrebi un salariat care lunar, impreuna cu patronul lui cotizeaza milioane la acest sistem?
Eu as zice mai degraba ca altul e necazul, adica banii alocati, multi, putini, au fost prost gestionati. Aici e marea buba a sistemului sanitar. Proasta gestionare a fondurilor.
In 2007, de exemplu, Casa Judeteana de Sanatate a alocat spitalelor brailene 83.243.000 lei, adica peste 830 miliarde de lei vechi. E normal, intreb eu, in aceste conditii, ca un pacient, cotizant anual cu sume impresionante, ajuns poate pentru prima data la ananghie, sa nu aiba parte de un pat curat, o camera aerisita, o banala seringa, un tampon de vata sau un algocalmin? E normal sa mearga cocirjat de durere, pina la primul non-stop sa isi cumpere un pahar de unica folosinta in care sa i se recolteze urina?
Unde se scurg anual, la nivel national, atitea mii de miliarde de lei, sume ametitoare, ca noi, zau, nu resimtim nimic. La o adica, tot la cabinetul particular mergem, reteta tot integral o cumparam, ca nu ne permitem sa batem intreg orasul pentru o compensata, sa facem cozi cu orele sau sa asteptam doua saptamini pina vin fondurile. Iar daca, Doamne-fereste, e vorba de ceva mai grav, tot din buzunar platim un ecograf, un tomograf sau mai stiu eu ce investigatie pretentioasa. Nu mai zic, daca necazul e si mai mare, are grija acest sistem sa ne transforme in cersetori, umilindu-ne sa adunam, din usa in usa, dolar cu dolar, citeva zeci de mii ca sa ne salvam viata in strainatate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro