Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Costică Buricea a venit cu alai la Judecătorie

* "vinovatul" a fost Costică Buricea, care avea termen la un proces * după cum e moda în luma interlopă, pentru susţinerea lui morală s-au prezentat la Judecătorie şi membrii grupării din Radu Negru * condamnat în Spania pentru omor, Costică Buricea a fost extrădat în România pentru a fi judecat în dosarul scandalului de la Tribunal

Forţe impresionante de poliţişti, luptători de la Serviciul de Intervenţie Rapidă şi jandarmi s-au postat ieri dimineaţă în zona Palatului de Justiţie pentru a sta de strajă, fiind gata să intervină în cazul unui eventual scandal interlop. Cel care i-a pus pe jar pe oamenii legii, chiar în prima zi de activitate de după vacanţa judecătorească, a fost Costică Buricea, care avea termen într-un proces la Judecătoria Brăila. De la "eveniment" nu putea lipsi gaşca de susţinători a liderului grupării din Radu Negru. Deşi cineva a avut grijă să dea sfoară în oraş că la instanţă s-ar produce o revoltă, în final s-a dovedit că totul s-a făcut pentru "spectacol". În timp ce Costică Buricea era scos cu o maşină securizată, fratele său Ghiţă, dar şi alţi apropiaţi ai săi printre care şi Marian Comănescu, urmăreau liniştiţi operaţiunea de la distanţă. Cert este că, odată cu plecarea găştii Buricea, au dispărut din zonă şi forţele de ordine.

Costică Buricea, extrădat în România în luna iunie, pentru a fi judecat în dosarul scandalului de la Tribunal, a avut termen ieri într-o cauză ce are legătură directă cu acest dosar, în care parte vătămată este Ioana Doda, cea pe care interlopul a pălmuit-o în timpul încăierării, singura de altfel care şi-a menţinut plângerea penală formulată. În acest dosar, judecătorii brăileni au dat termen pe 12 septembrie, pentru lipsă apărare.

Tot ieri, la Judecătoria Brăila a avut termen şi dosarul în care este judecat Marin Sima, zis "Martin", unul dintre principalii locotenenţi ai lui Costică Buricea, participant activ la încăierarea din decembrie 2006, pentru care s-au disjuns cercetările, el fiind încă de negăsit. Şi în acest dosar, judecătorii au dat un nou termen, pe data de 26 septembrie, în vederea audierii martorilor.

Dosarul scandalului de la Tribunal nu a fost soluţionat nici până la această dată, deşi a ajuns în instanţă de mai bine de patru ani. În vara anului trecut, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererea de strămutare a dosarului, depusă de unul dintre inculpaţi, respectiv Ionel Marian Comănescu, cauza fiind acum judecată la Tribunalul Harghita. Inculpaţii au făcut apel împotriva condamnării Judecătoriei Brăila, din martie 2010, când 11 interlopi implicaţi în scandal au primit între 3 şi 11 ani de închisoare. Cei care trebuie să dea un verdict în acest dosar sunt magistraţii de la Harghita, următorul termen de judecată fiind stabilit pe data de 13 septembrie.

Costică Buricea, condamnat pentru omor în Spania

Liderul grupării din Radu Negru, Costică Buricea, a primit lovitura de graţie anul acesta, el fiind condamnat de autorităţile spaniole la 18,5 ani de închisoare, pentru torturarea şi asasinarea unui cetăţean de origine chiliană. Crima nu a fost comisă din răzbunare, ci a avut ca scop final jefuirea unei agenţii imobiliare pe care victima o avea în grijă, de unde au dispărut bani şi bijuterii în valoare de aproximativ 70.000 euro. Pe lângă Costică Buricea, în proces au mai fost judecate şi alte trei persoane, două dintre ele fiind achitate. Deşi acuzarea a cerut pentru inculpaţi pedepse cuprinse între 28 şi 32 de ani de închisoare, Curtea de la Girona l-a condamnat pe Buricea la cincisprezece ani de închisoare pentru crimă, doi ani şi şase luni pentru tâlhărie şi tortură şi şase luni pentru fals. De asemenea, instanţa a dictat 2 ani şi 6 luni de detenţie pentru Costel Duhaliu, cel care l-a ajutat pe Buricea să dea lovitura. În plus, cei doi au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproximativ 60.000 de euro, bani furaţi din agenţia imobiliară, la care se adaugă peste 6.400 de euro reprezentând valoarea bijuteriilor sustrase, precum şi 2.590 de euro pagube materiale.

Sentinţa a stabilit că Buricea, însoţit de două persoane ce au rămas neidentificate, au decis să jefuiască o agenţie imobiliară aparţinând lui Oscar Ortuño M., situată într-o clădire a complexului rezidenţial "Illa de Roses" - Girona. Pe 4 octombrie 2008, în ziua în care au fost comise faptele, patronul s-a simţit rău şi l-a desemnat să aibă grijă de firmă pe Victor Miguel G., care era bucătar într-un bar de-al acestuia şi locuia în aceeaşi clădire în care funcţiona agenţia. Anchetatorii spun că despre tot acest aranjament a aflat Duhaliu care, la rândul său, l-a informat pe Buricea. Practic, intenţia lor era să-i ia chilianului cheile de la agenţie, pentru a o putea jefui în linişte. Inculpaţii au negat că ar avea vreo legătură cu crima şi au sugerat că există alţi posibili autori.

Interlopul brăilean, în vârstă de 37 de ani, mai are o condamnare şi în România, pentru că l-a ameninţat cu moartea pe fostul şef de la Intervenţie Rapidă, şi îşi aşteaptă sentinţa şi în dosarul scandalului din 2006, din incinta Palatului de Justiţie. În acest sens, în luna iunie 2011, el a fost extrădat din Spania, pentru a putea fi judecat.
Categorie articol: 

Comentarii