Mergi la conţinutul principal

Coreea de Nord | Muntele din zona unde a fost testată bomba cu hidrogen, în pericol de prăbușire

Testul nuclear efectuat duminică de Coreea de Nord a provocat alunecări de teren în zona exploziei și dincolo de aceasta, stau mărturie imagini luate prin satelit publicate miercuri care nu arată, totuși, niciun crater apărut în urma unei prăbușiri, relatează AFP, citată de Agerpres. În plus, muntele din poligonul unde a explodat bomba cu hidrogen este în pericol să se prăbușească. Dacă se întâmplă acest lucru, există riscul răspândirii radiațiilor și al materialelor radioactive rezultate în urma testului.

 

În zona respectivă, regimul de la Phenian a efectuat cinci teste cu bombe nucleare de mare putere, iar un cercetător chinez a declarat că orice detonare ulterioară ar putea duce la colapsul întregului munte.

Cel de-al șaselea test nuclear nord-coreean a provocat un cutremur cu magnitudinea 6,3, potrivit seismologilor americani. Acesta a fost urmat la scurt timp de un alt seism cu magnitudinea 4,1, ceea ce a ridicat problema unei posibile prăbușiri a sitului și a răspândirii de materiale radioactive în atmosferă.

Phenianul a afirmat că a testat o bombă cu hidrogen suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă, suscitând un val de condamnări și agravând tensiuni aflate deja aproape de punctul maxim.

Site-ul 38 North al Universității Johns Hopkins din Washington a publicat o serie de imagini luate prin satelit datând de luni care arată schimbări la suprafața principalului sit nord-coreean de teste nucleare, Punggye-ri. Solul a fost răscolit, iar mici alunecări de teren au cărat materiale în albia râului.

„Aceste modificări sunt mai numeroase și mai întinse decât cu prilejul primelor teste desfășurate anterior de Coreea de Nord”, au scris specialiștii de la 38 North. „Nu pare să fie semnul unui crater de prăbușire așa cum a sugerat replica ce a urmat testului”, au subliniat ei.

Seulul a estimat energia degajată la 50 de kilotone. Potrivit cercetătorilor americani, puterea testului a fost de 100 de kilotone sau mai mult. Japonia a apreciat-o la 120 de kilotone, de opt ori mai mare decât bomba care a distrus Hiroshima în 1945.

Agenția sud-coreeană pentru securitate nucleară a explicat miercuri că nu a decelat nicio urmă de materiale radioactive în eșantioanele de aer, sol și apă prelevate după test.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro