Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Copiii, vaccinaţi obligatoriu împotriva gripei porcine

Vaccinarea contra gripei porcine va fi obligatorie pentru populaţia cu risc, în categoriile stabilite de Ministerul Sănătăţii intrând şi copiii, de la cei preşcolari până la elevii de liceu. Precizarea a fost făcută de ministrul Sănătăţii, Ionuţ Bazac. El s-a adresat medicilor şcolari atenţionându-i că în cazul vaccinului împotriva virusului A/H1N1 nu există posibilitatea părinţilor de a opta, ca în cazul campaniei naţionale pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinarea anti HPV. "Din punctul meu de vedere, ca specialist de sănătate publică, vreau să auziţi de la mine direct, că cea mai mare provocare a dvs. în perioada următoare o reprezintă A/H1N1 şi o să avem nevoie de dvs, extrem de mare nevoie, la momentul în care o să începem campania de vaccinare. Categoriile pe care le vom vaccina imediat, începând probabil cu 1 decembrie, sunt personalul medical, integral, apoi cei care lucrează în serviciile esenţiale, adică apă, electricitate, pompieri şi aşa mai departe, şi în al treilea rând, toate categoriile de copii, de la preşcolari până la cei de liceu şi sunt 3 milioane. Aici va fi nevoie de implicarea dvs. totală, mai ales că am auzit tot felul de dezbateri în ultima perioadă. Aş vrea să fim foarte clari: vaccinul este obligatoriu! Chestiunea cu gripa este o problemă de securitate naţională, şi nu este ca la HPV. Aici toată lumea se vaccinează, îi place sau nu-i place. Nu ne putem permite şi cred că nimeni nu-şi poate permite astăzi, să lăsăm pe cineva nevaccinat, când vedeţi ce se întâmplă în ţări mult mai dezvoltate în domeniul sănătăţii, cum sunt Statele Unite şi Marea Britanie, unde lucrurile sunt total scăpate de sub control", a declarat Bazac.
Vaccinul împotriva gripei porcine produs de Institutul Cantacuzino, este numit "Cantgrip", iar primele tranşe vor fi realizate la sfârşitul lunii octombrie. Mai exact, conform calendarului transmis de Institut, în data de 28 octombrie vor fi finalizate primele serii de vaccin, urmând ca în 21 noiembrie, Agenţia Naţională a Medicamentului să elibereze autorizaţia de punere pe piaţă. Începând cu această dată va putea să înceapă campania de vaccinare a populaţiei cu risc, potrivit Ministerului Sănătăţii. Cele cinci milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul Cantacuzino are capacitatea să le producă vor fi finalizate la sfârşitul lunii decembrie. Vaccinul "Cantgrip" va fi distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii, campanie care va debuta în luna decembrie.
Primele teste pe subiecţi umani ale vaccinului contra gripei porcine au început, la sfârşitul lunii iulie, pe 540 de voluntari, la o clinică din Melbourne şi una din Adelaide, Australia, iar primele rezultate clinice vor fi concludente la sfârşitul lunii septembrie. Şi în SUA, tot la sfârşitul lunii iulie, se căutau voluntari pentru a începe testele clinice ale vaccinurilor experimentale împotriva virusului A/H1N1, potrivit Institutului National pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID).
În România, până în prezent, au fost diagnosticate cu gripă porcină 333 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA. Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat pandemie pe 11 iunie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii