Mergi la conţinutul principal

Copiii intraţi în colectivitate, victimele infecţiilor acute respiratorii şi ale pneumoniilor

• cei mai mulţi brăileni diagnosticaţi cu infecţii respiratorii au fost copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, adică preşcolarii şi şcolarii, numărul lor depăşind 100 •  mai puţin afectate de răceală au fost persoanele trecute de 65 ani • alţi 24 de copii, de 2-4 ani, au fost diagnosticaţi cu pneumonie, dintre care 10 au ajuns la spital pentru îngrijiri de specialitate • la Brăila, nu a fost confirmat niciun caz de gripă, în timp ce la nivel naţional, 8 persoane au murit din cauza virusului gripal

 

Vremea “nehotărâtă”, cu temperaturi negative şi pozitive, de la finele lunii ianuarie a cauzat un val de răceli serioase în rândul brăilenilor. Astfel, la Direcţia de Sănătate Publică Brăila au fost înregistrate 361 cazuri de infecţii acute respiratorii, pentru săptămâna 22-28 ianuarie (săptămâna 4 de monitorizare), mai mult cu 50 cazuri decât în săptămâna 15-21 ianuarie (săptămâna 3 de monitorizare). Unsprezece persoane au fost internate, pentru că răceala s-a dovedit a fi foarte puternică şi numai sub supraveghere medicală s-ar putea face bine. Cei mai afectaţi au fost copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, adică cei intraţi în colectivitate. Astfel, 112 de şcolari şi preşcolari au ajuns pe mâna medicilor pentru tratament de specialitate, iar pentru 5 dintre aceştia a fost necesară internarea în spital.

Şi brăilenii cu vârste între 15 şi 49 ani au fost afectaţi, în număr mare, de răceli puternice. În rândul acestora, s-au înregistrat 73 cazuri, 3 dintre acestea fiind internate în spital. Infecţiile respiratorii nu i-au ocolit nici pe copiii de 2-4 ani, 72 cazuri fiind înregistrate la această grupă de vârstă, dintre care 3 copii au ajuns la spital, pentru îngrijiri de specialitate. La grupa de vârstă 50-64 ani, 40 brăileni au contactat infecţii acute respiratorii, însă niciunul nu a fost internat, aceştia tratându-se acasă, cu medicamente prescrise de doctori.

Răceala a atins şi bebeluşii, în rândul celor de 0-1 ani înregistrându-se 33 cazuri. Cei mai puţini afectaţi de infecţiile respiratorii au fost brăilenii trecuţi de 65 ani, adică pensionarii. Astfel, 31 de persoane au fost diagnosticaţi cu infecţie respiratorie, însă niciuna nu a ajuns la spital, pentru tratament de specialitate.

 

91 brăileni diagnosticaţi cu pneumonie

Şi pneumoniile au afectat brăilenii, în săptămâna 4 înregistrându-se 91 cazuri, mai multe cu 3 faţă de săptămâna 3 de monitorizare. Astfel, 34 de persoane au ajuns la spital, pentru a fi tratate de medici de specialitate. Cei mai afectaţi de pneumonie au fost copiii de 2-4 ani, 24 la număr, dintre care 10 au fost internaţi, dar şi sugarii de 0-1 an, în rândul acestora fiind 18 cazuri. Cinci sugari au fost internaţi în spital cu acest diagnostic. Şi minorii de 5-14 ani au fost afectaţi de pneumonie, fiind înregistrate 15 cazuri, iar pentru 7 dintre aceştia a fost necesară internarea.

La categoria de vârstă 15-49 ani, 14 brăileni au fost diagnosticaţi cu pneumonie, din care 4 au ajuns pe mâna medicilor, iar la categoria 50-64 ani, 13 persoane au primit acelaşi diagnostic, dintre care 4 internate. Cei mai rezistenţi în faţa penumoniilor s-au dovedit a fi brăilenii trecuţi de 65 ani. Doar 7 au contactat această boală, dintre care 3 au ajuns la spital.

La nivelul judeţului Brăila, nu a fost confirmat niciun caz de gripă, până la finele lunii ianuarie, în timp ce în ţară au murit 8 persoane răpuse de virusul gripal, în sezonul rece 2017-2018. Cele mai recente cazuri de deces au fost înregistrate în săptămâna 22-28 ianuarie: o femeie în vârstă de 75 ani din Cluj, nevaccinată antigripal, o femeie de 67 ani din Harghita, nevaccinată, un bărbat de 62 ani din Hunedoara, nevaccinat, şi o fetiţă de doar 4 ani, tot nevaccinată antigripal. Alţi 283 români au fost diagnosticaţi cu gripă. “Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locală (municipiul Bucureşti, judeţele Constanţa, Olt, Iaşi) şi cu cazuri sporadice în unele judeţe”, se arată într-o informare a Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În ceea ce priveşte infecţiile respiratorii acute, au fost înregistrate 87.492 cazuri la nivel naţional. Alte 13 persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii acute severe (SARI).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro