Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Controverse in Italia, dupa ce un tribunal afirma ca cersetoria este o traditie culturala a romilor

Curtea de Casatie din Italia apreciaza ca o mama de etnie roma care cerseste in strada cu propriul copil, in virsta de patru ani, nu poate fi condamnata pentru "sclavie" deoarece "un asemenea comportament face parte din traditia culturala a unui popor", potrivit unei decizii citate de AFP.
Decizia Curtii a fost imediat criticata atit de tabara de dreapta, cit si de cea de stinga a clasei politice italiene, a dezvaluit presa italiana.
Decizia 44.516 a Curtii de Casatie claseaza o hotarire a Curtii de Apel din Neapole, care a condamnat la cinci ani de inchisoare o mama dintr-o familie roma care cersea pe strazile orasului Caserta, la nord de Neapole, cu un bebelus in brate si un copil in virsta de patru ani alaturi.
Potrivit judecatorilor Curtii de Casatie, acuzatia de sclavie nu poate fi retinuta impotriva mamei, deoarece ea nu face parte dintr-o banda de exploatare a minorilor, ci "cersea din cauza saraciei". Pe de alta parte, ea nu facea acest lucru decit intre orele 09.00-13.00, oferindu-i astfel un minim de libertate copilului sau.
Potrivit judecatorilor Curtii de Casatie, care a retinut impotriva mamei numai acuzatia de rele tratamente aplicate copilului, nu se pot "incrimina comportamente care intra in traditia culturala a unui popor".
In prima instanta, Mia, mama de etnie roma, a fost condamnata la sase ani de inchisoare pentru "sclavie" si "rele tratamente" aplicate copilului sau. In apel, pedeapsa a fost redusa la cinci ani, deoarece nu a fost mentinuta impotriva ei decit acuzatia de sclavie.
La Padania, cotidianul partidului antiimigratie al Ligii Nordului titreaza simbata pe prima pagina: "Judecatorii trimit copiii romi la cersit".
Barbara Saltamartini, membru al comisiei pentru drepturile copilului a Poporului Libertatii, de centru dreapta, citata simbata de Corriere della Sera, s-a declarat indignata ca judecatorii considera "copiii romi ca fiind copii din zona a doua".
Pentru Anna Serafini, de la Partidul Democratic de centru stinga, citata de acelasi cotidian, "nu se poate ignora interesul superior al copilului si dreptul acestuia de a nu fi privat de copilarie si de mersul la scoala".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii