Mergi la conţinutul principal

Constitutia a expirat din nou

Ultima comisie speciala infiintata sub patronajul Presedintiei are in vizor Constitutia. Mai multi specialisti in drept vor lua la puricat in perioada urmatoare toate articolele si expresiile din legea fundamentala, despre care seful statului s-a exprimat - si nu e prima data - in termeni ce exprimau un dezgust aproape total. Dupa el, cu exceptia exceptiilor ce nu suporta modificari - statul unitar, national, indivizibil etc. - ar fi de schimbat toate articolele. Saptamina trecuta, cind comisia a fost lansata la apa, presedintele s-a referit la separarea doar "declarativa" a puterilor in stat, la rezultatele referendumurilor care nu sint obligatorii de urmat pentru politicieni - ceea ce ar face ca poporul sa nu contribuie efectiv la conducerea tarii decit prin interpusi, cum ar fi Parlamentul. Odata stabilit ca actuala lege fundamentala are doar eticheta democratica, nu si continut, seful statului a decretat ca e binevenita revizuirea, dar a adaugat ca nu e treaba lui sa faca recomandari legislativului, ci a comisiei de experti. Initiativa revizuirii Constitutiei poate porni de la institutia prezidentiala, de la un grup de 500.000 de cetateni sau de la un sfert din efectivul Camerei Deputatilor ori Senatului.
Dincolo de criticile prezidentiale la adresa prevederilor legii fundamentale se ridica mai multe intrebari, care duc finalizarea unui asemenea proiect mai departe decit orice estimare. Este suficient de amintit cit au de furca cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale cu exceptiile de constitutionalitate ale unor articole din legi ivite in diverse procese, exceptii care denota ori o Constitutie nepotrivita pentru legi ori legi nepotrivite pentru Constitutie. In acelasi timp, unii se tem ca o noua Constitutie va da mai multe puteri presedintelui - ceea ce inseamna un nou subiect de polemica acerba. Insa nu trebuie uitat ca, odata initiat, procesul de revizuire va fi analizat si intors pe toate partile inclusiv de societatea civila, adica de cetateni, pina sa ajunga lege care, la rindul ei, urmeaza sa fie aprobata (sau respinsa) prin referendum. Ca e nevoie de schimbare - asta e clar. Constitutia e veche dinainte de aderarea la NATO si UE. Mai ramine de vazut cit de profunde vor fi modificarile aduse si cum vor influenta ele viata romanilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro