Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Constantin Ticu Dumitrescu, o personalitate care apare o data la o suta de ani

Tristete si doliu la Asociatia Fostilor Detinuti Politici Filiala Braila. Oamenii depling disparitia celui care a fost un simbol al luptei impotriva comunismului, Constantin Ticu Dumitrescu si-i evoca personalitatea, asa cum o vor pastrata in memoria si in sufletul lor. Presedintele AFDP Braila, Dumitru Leahu, aflat inca inca sub imperiul emotiilor dupa participarea la funeralii, ne-a impartasit citeva impresii. "Constantin Ticu Dumitrescu era o personalitate puternica, un adevarat erou al neamului, un om neinfricat, care avea coloana vertebrala. Noi l-am stimat, l-am adulat, l-am venerat si cuvintele sint prea mici pentru a-l caracteriza pe acest om. Era un om de o cinste si corectitudine iesite din comun in vremurile astea. Am si scris in cartea de onoare, la funeralii, ca asa un om nu se va naste prea curind, poate peste o suta, doua de ani", a spus Dumitru Leahu.
AFDP Braila a fost onorata de prezenta lui Constantin Ticu Dumitrescu cu ocazia inaugurarii unor monumente, din cele 6 ridicate de-a lungul timpului, inchinate memoriei celor deportati in comuna Rubla sau a martirilor braileni de pretutindeni disparuti sub dictatura comunista in perioada 1945-1989. "La sfintirea monumentului de la Rubla, era in perioada in care dinsul era senator, ne-a spus ca s-a saturat de clasa politica si ca nu mai doreste sa candideze, nu mai doreste sa fie senator. Ne-a zis ca s-a saturat de minciunile si ipocrizia clasei politice si renunta, pentru ca se bate cu morile de vint. Ne-a spus ca legea care-i poarta numele au terfelit-o politicienii in asa hal, ca nu se mai poate recunoaste. Mai in gluma, mai in serios, i-am zis “Da, dar dvs. sinteti taticul nostru, ce ne facem, cine ne mai sustine?” A zis ca nu mai da inapoi, s-a hotarit si s-a tinut de cuvint", isi aminteste Dumitru Leahu.

Ultimul Congres

Un alt moment evocat este cel al Congresului AFDPR desfasurat la Mamaia, in perioada 17-18 septembrie 2008, sub conducerea presedintelui Constantin Ticu Dumitrescu. "Alta amintire a unui moment care care ne-a miscat foarte tare, a fost la Congresul de la Mamaia, cind ne-a cerut permisiunea celor din sala sa ne vorbeasca stind pe scaun. Ne-a spus ca nu se simte bine, dar noi am inteles. A insistat foarte mult, parca anticipa ceva, sa avem grija, sa luptam in continuare pentru restabilirea adevarului si demascarea adevaratilor securisti, informatori, deoarece CNSAS si comunistii care ne mai conduc si la ora actuala vor sa devina o activitate arhivistica. Tot cu aceasta ocazie - va dati seama cit ne-a iubit pe noi, cei loviti de soarta, fie ca eram fosti detinuti sau fosti deportati - ne-a zis ca 6 luni de zile n-a facut decit sa lupte pentru drepturile noastre, mai mult morale decit materiale, stind pe la usa diversilor politicieni. In final, a reusit ca o reparatie morala si materiala, sa ne dubleze indemnizatiile, mai ales ca aceste indemnizatii, pentru unele persoane, reprezinta unica sursa de venit. Noi sintem tristi pentru ca nu stiu daca vreodata cineva va mai fi atit de bataios si cu atita putere de convingere, un adevarat luptator", a incheiat Dumitru Leahu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii