Mergi la conţinutul principal

Consorţiul Nabucco a semnat acorduri politice bilaterale cu guvernele celor cinci ţări de tranzit

Semnarea acestor acorduri are loc după ce luna trecută s-a anunţat o revizuire a calendarului proiectului Nabucco, prin care construcţia gazoductului este estimată să demareze în 2013, cu doi ani mai târziu faţă de termenul anunţat iniţial.
"Acestea sunt acorduri bilaterale, cu caracter legal, specifice, între companiile Nabucco şi guvernul din fiecare ţară de tranzit. Ele reprezintă un pas important în faza avansată de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin al Proiectului sunt: anunţarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenţa legilor energiei din UE şi Turcia; protejarea Gazoductului Nabucco faţă de potenţiale schimbări legislative discriminatorii; sprijin pentru acţiuni legislative şi administrative necesare implementării proiectului", se arată într-unj comunicat dat publicităţii, miercuri, de Nabucco GmbH.
Potrivit oficialilor companiei, acordurile asigură, totodată, angajamentul fiecărui guvern în sprijinirea proiectului.
"Semnarea Acordurilor de Sprijin al Proiectului reprezintă o altă etapă importantă pentru proiectul nostru şi consolidează parteneriatul cu guvernele din ţările de tranzit. Evenimentul de azi (miercuri, 8 iunie, n.r.) marchează, de asemenea, prima întâlnire a Comitetului Politic Nabucco. Acesta va asigura o coordonare eficientă între ţările de tranzit. Suntem mulţumiţi de baza solidă, unicat a proiectului şi salutăm sprijinul de care se bucură acesta din punct de vedere politic şi financiar. Nabucco simbolizează viitorul cooperării globale în domeniul energiei. Conectează companii, consumatori, ţări şi culturi, asigurând în acelaşi timp diversificarea şi securitatea aprovizionării pentru multe decenii de acum încolo", a declarat directorul general al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.
Potrivit reprezentanţilor companiei de proiect, împreună cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinţe necesare pentru finanţarea cu succes a proiectului. "Ele creează un regim de reglementare stabil şi pe termen lung, necesar grupului internaţional de finanţatori în vederea asigurării fondurilor pentru unul dintre cele mai mari proiecte de transport al gazelor naturale la nivel mondial", subliniază reprezentanţii companiei.

Gazoductul Nabucco va fi metoda preferată de transport a furnizorilor de gaze din Regiunea Caspică

La rândul său, preşedintele Comitetului de Coordonare Nabucco şi şeful diviziei Gas & Power din cadrul OMV, Werner Auli, a afirmat că acţionarii îşi afirmă angajamentul ferm pentru gazoductul Nabucco şi sunt încrezători în progresul încurajator al proiectului până în prezent.
"Cererea de gaze naturale în Europa va creşte considerabil în deceniul următor, iar gazoductul Nabucco va fi metoda preferată de transport a furnizorilor de gaze din Regiunea Caspică. Negocierile cu furnizorii se derulează bine, iar interesul faţă de Nabucco creşte în fiecare zi", a declarat Werner Auli.
Nabucco este proiectat să fie o nouă punte de gaz între Asia şi Europa. Va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale - regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală - trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria.
Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii şi va oferi o soluţie one-stop-shop, operând ca o entitate comercială independentă pe piaţă şi acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.
Acţionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro