Mergi la conţinutul principal

Conflicte nascute din ignoranta

Saptamina asta am incercat sa scriu o ancheta cu privire la violenta intre tineri, violenta nascuta din motive absurde. Trebuie sa specific de la inceput ca reportajul viza doar Braila, intrucit nu se intimpla la fel in toata tara si nu-mi place sa generalizez sau sa aplic etichete. Auzind si cunoscind foarte multe cazuri de tineri care au luat bataie pentru ca au parul lung, pentru ca sint imbracati mai ciudat sau pentru ca prin infatisarea lor arata ca asculta un anumit gen de muzica (de obicei rock ori punk), am incercat sa iau contact cu victimele, insa, in mod surprinzator, m-am lovit de refuzuri aparent inexplicabile. La inceput am fost dezamagita si apoi chiar revoltata de atitudinea lor de a nu vorbi despre violentele la care au fost supusi. Cu toate ca le-am garantat ca n-o sa le apara numele in ziar, raspunsul a fost acelasi: nu. Mai tirziu m-am gindit ca in spatele acestor refuzuri cu motive inexplicabile se poate ascunde, de fapt, frica de a vorbi despre crunta realitate braileana.

"De ce esti, ba, rock?"

O sa incerc sa prezint o parte din cazurile pe care eu le cunosc, cu toate ca inteleg ca unii vor refuza sa creada, numindu-le absurditati sau cine stie ce povesti exagerate. Oricum, ramine la alegerea voastra sa vreti sa aflati ce se intimpla in jurul vostru si poate, intr-un final, cineva sa ia atitudine. Anul trecut, doi tineri s-au trezit luati la bataie undeva pe linga Winmarkt, din motive aparent inexplicabile, nu facusera nimic, singura lor "crima" fiind aceea de a avea parul lung si astfel a doua zi l-am vazut pe unul dintre ei cu ochiul vinat. Cazurile de genul acesta sint destul de frecvente, pentru unii au devenit deja obisnuite, iar multi tineri nici nu se mai mira, e ceva "absolut normal". Insa ce ati zice daca vi s-ar spune ca acum doi ani un tinar a fost injunghiat in git tot pe acelasi motiv absurd? Presupun ca multi vor refuza sa creada o asemenea "gogomanie", insa cazul este perfect real. A avut marele noroc sa nu moara in mijlocul strazii pentru ca, intimplator, un doctor se afla in apropiere si astfel a fost salvat. Din pacate, baiatul respectiv a refuzat sa-mi zica ceva atunci cind l-am contactat pentru documentarea acestui material, chiar daca, din motive pe care nu le cunosc, s-a mutat din Braila. In general, baietii cu plete sau a caror imbracaminte exprima genul de muzica pe care il asculta sint si principalele victime ale hotilor de telefoane, bani si alte bunuri. Intr-o astfel de situatie cel mai bine e sa fii pasnic, asta daca nu vrei sa patesti ceva. Cu toate ca n-am auzit de fete care sa ia bataie pentru hainele lor, nu pot sa zic ca sint protejate in totalitate. Mi s-a intimplat acum citeva saptamini, in drum spre scoala, sa ma trezesc injurata de o tipa pe motiv ca de ce "m-am spinzurat" cu o esarfa pe care o aveam in jurul gitului. Am ramas stupefiata, nu-mi venea sa cred ca in Braila, mai nou, e o crima sa porti esarfa. Si asta e cazul cel mai recent, ca sa zic asa. Anul trecut ma plimbam cu niste colege si, tot la fel, fara motiv, niste tipe au inceput sa ne injure in cel mai vulgar mod posibil si sa arunce cu floricele in noi. Si mai absurd e ca de data asta nu eram cu nimic iesite din comun, nu purtam ceva care sa poata parea atipic. Dar presupun ca si decenta a devenit o "infractiune". Daca nu ai multi centimetri de piele la vedere e posibil sa se ia careva de tine pe strada ca "de ce esti rock?". Si cazuri mai sint multe, insa nu-mi ajunge aceasta pagina pentru a le enumera pe toate.
Un lucru insa e cert: in Braila nu ai voie sa te exprimi liber in vestimentatie, infatisare, fiindca e posibil sa primesti un pumn in fata la primul colt de strada pentru ca esti un baiat cu parul lung, pentru ca ai o bratara care lor li se pare nu-stiu-cum sau foarte usor vei fi injurata pentru prea multa decenta, adica practic din nimic. Care e raspunsul acestei atitudini? Nu cred ca e ceva dur daca zic prostia si ignoranta. In Braila multi au uitat sa se civilizeze, pentru ei revolutia schimbarii de mentalitate nu a venit inca si considera ca ar trebui sa fim o natiune tipizata. Nimeni nu trebuie sa sparga tiparul - astfel vom fi asemenea unor anumite produse pe care le gasim in magazinul alimentar: toti la fel. Imi pare foarte rau ca tinerii nu vor sa vorbeasca despre asta, insa, din nou, nu vreau sa generalizez, asa ca daca vi s-au intimplat lucruri asemanatoare si daca sinteti dispusi sa vorbiti despre asta, trimiteti-ne un mail pe adresa obiectiv_junior@yahoo.com cu intimplarea voastra. Noi va garantam anonimatul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro