Mergi la conţinutul principal

Concluzie-surpriză: Lipsa telefonului mobil dăunează sănătăţii

Dependenţa de telefonul mobil a devenit o problemă majoră, lipsa acestui dispozitiv ducând, în cazul unor persoane, la probleme cognitive şi chiar la o senzaţie de rău fizic, potrivit unui studiu.
Unul dintre primele studii serioase care au cercetat ce se întâmplă când oamenii nu au telefoanele mobile la ei a descoperit că aceştia au rezultate foarte proaste când sunt supuşi unor teste mintale, care presupun concentrare şi atenţie. De asemenea, cercetarea a arătat că separarea de telefonul mobil poate duce la creşterea ritmului cardiac, dar şi la aparţia anxietăţii şi a unor sentimente neplăcute.
Studiul citat de dailymail.co.uk a fost efectuat pe o serie de utilizatori de telefoane inteligente.
"Rezultatele cercetării noastre au arătat că separarea de iPhone-ul personal poate avea un impact negativ în ce priveşte performanţele înregistrate în timpul unor sarcini ce implică efort mintal", a declarat Russell Clayton, doctorand al şcolii de Jurnalism din cadrul Universităţii Missouri şi principalul autor al studiului publicat în Journal of Computer-Mediated Communication.
"În plus, rezultatele sugerează că dispozitivele electronice ajung să fie o extensie a propriei persoane, astfel încât atunci când suntem separaţi de acestea , trecem prinr-un proces de «renunţare» la sine şi o stare fizică negativă", a mai spus Clayton.

Atenţie unde vă lăsaţi telefonul

Cercetătorii spun că utilizatorii de telefoane inteligente ar trebui să evite să se despartă de telefon în acele perioade ale zilei în care este nevoie să fie foarte concentraţi, cum ar fi momentele când au examene, când trebuie să participe la şedinţe şi conferinţe, când trebuie să definitiveze o sarcină importantă la locul de muncă, pentru că ar putea să aibă performanţe cognitive mai slabe.
Totodată, studiul a arătat că atunci când telefoanele sună, iar proprietarii nu pot răspunde în timp ce rezolvă simple teste lingvistice, rata pulsului şi tensiunea arterială a acestora creşte, ca şi sentimentele de anxietate şi neplăcere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro