Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Companionul doamnelor: Sfaturi pentru virgine, soţii şi văduve, de la 1740

"Cea care ascultă vorbe necinstite îşi violează urechile", este unul dintre sfaturile pe care femeile din 1740 le primeau pentru a-şi păstra onoarea, scrie dailymail.co.uk.

Cartea, intitulată "Companionul doamnelor sau un ghid infailibil către sexul cinstit", este una dintre primele cărţi de auto-ajutor scrise pentru a le sfătui pe femei cum să reziste tentaţiilor vieţii.

Volumul, care a apărut într-o colecţie privată, vrea să fie o lectură esenţială pentru "virgine, soţii şi văduve".

Printre învăţăturile din carte se numără aceea că femeile virgine care au gânduri impure îşi dezvirginează mintea, datoria femeilor căsătorite faţă de soţii lor este "în primul rând faţă de persoana lui, apoi faţă de reputaţia lui, şi în al treilea rând faţă de averea lui".

Volumul va fi scos la licitaţie pe 22 septembrie şi se aşteaptă să fie cumpărat cu până la 2.000 de lire, deşi la vremea apariţiei sale costa aproximativ 3 şilingi.

Autorul cărţii, care este necunoscut, sfătuieşte femeile la trei etape din viaţa lor: virgine, soţii şi văduve. Cele care nu se încadrează în niciuna dintre categorii sunt aspru criticate: "O fată bătrână este acum considerată un blestem", scrie în cartea cu sfaturi.

În capitolul intitulat "Datoria virginelor", tinerele fete află că "orice curiozitate indecentă sau gând impur este o deflorare a minţii", iar atunci când se află în compania bărbaţilor, acestea sunt sfătuite să nu îi privească în ochi.

Un alt capitol al cărţii, "Comportamentul unei soţii faţă de un beţiv", femeile căsătorite erau învăţate că "trebuie să zâmbească şi să suporte".

Văduvele sunt sfătuite să îşi petreacă restul vieţii rămânând credincioase "corpului, memoriei şi copiilor soţului mort".

Experţii sunt de părere că volumul oferă un portret al femeilor din societatea secolului XVIII.
Categorie articol: 

Comentarii