Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comisar de politie prins la vinatoare ilegala

Braconaj cinegetic, uz ilegal de arma letala si ultraj sint infractiunile pentru care va fi cercetat comisarul sef Grama Matei, prim adjunctul sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Braila. El a fost prins, miercuri seara, de agentii Postului de Politie Galbenu, dupa ce s-a intors de la o vinatoare ilegala de iepuri. Mai mult, Matei este acuzat ca, incercind sa scape basma curata din aceasta poveste, l-ar fi lovit pe agentul care incerca sa raporteze evenimentul.

Totul a inceput miercuri seara, la ora 22.00, atunci cind masina adjunctului IJPF Braila, o Dacia 1310 Break, condusa de braileanul Costel G., a fost oprita in trafic, pentru un control de rutina. Observind ca in masina exista doua arme de vinatoare si cartuse, politistii au devenit suspiciosi. Ei i-au legitimat pe cei patru ocupanti si au decis sa efectueze si un control sumar asupra autoturismului. Banuiala lor a fost confirmata atunci cind, in portbagajul masinii, au gasit sapte iepuri impuscati. Fara sa mai stea pe ginduri, agentul Costel Dutu, ajutorul sefului Postului de Politie Galbenu, a pus mina pe telefon, intentionind sa raporteze evenimentul. Realizind ca a fost prins in ilegalitate, comisarul a incercat sa-l impiedice pe agent sa-si faca datoria, lovindu-l peste mina in care tinea telefonul si provocindu-i leziuni usoare.
Cu toate acestea, agentul nu s-a lasat intimidat si a anuntat evenimentul, la fata locului sosind o echipa operativa formata din ofiteri din cadrul Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice, impreuna cu cei de la Politia orasului Faurei. Acestia au ridicat in vederea cercetarilor arma de vinatoare "IJ 58 MAE", calibru 12x2, apartinind lui Grama Matei, arma de vinatoare "Suhl", calibru 12x2, apartinind lui Costel G., 31 cartuse si 10 tuburi cu capsa percutanta, cei 7 iepuri impuscati, precum si autoturismul.
"Celor patru ocupanti ai autoturismului, comisarul sef Grama Matei (47 de ani), Costel G. (31 de ani), Pavel C. (39 de ani), din comuna Stancuta, si Teddy Lucian T. (34 de ani), din municipiul Tirgoviste, le-au fost intocmite dosare penale, sub aspectul savirsirii infractiunilor de braconaj cinegetic si uz ilegal de arma letala. In plus, adjunctului sefului IJPF Braila i s-a intocmit si dosar penal pentru ultraj. Avind in vederea calitatea faptuitorului Grama Matei, competenta de solutionare a cauzei urmeaza a fi declinata Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati", ne-a precizat Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

Politia de Frontiera se delimiteaza de faptele sefului

In ciuda functiei detinute in cadrul Politiei de Frontiera Braila, Grama Matei va fi anchetat ca oricare alt cetatean - dau asigurari forurile superioare ale institutiei. "Politia de Frontiera a dispus cercetarea prealabila fata de Grama Matei, urmind ca, la finalizarea verificarilor, sa se dispuna masuri in conformitate cu procedura. Totodata, echipa manageriala a Politiei de Frontiera Romane isi manifesta deplina disponibilitate, astfel ca va acorda, in continuare, sprijinul necesar tuturor structurilor insarcinate cu aplicarea legii, indiferent de faptul ca cei anchetati sint angajati ai acestei institutii. Constientizind necesitatea asigurarii respectarii legilor si a deontologiei profesionale, conducerile Inspectoratului General al Politiei Romane si Politiei de Frontiera Romane vor adopta, in continuare, masuri ferme fata de personalul din subordine care, prin faptele savirsite, aduce atingere imaginii celor doua institutii si, implicit, calitatii de functionar public cu statut special, aflat in slujba comunitatii", se arata intr-un comunicat de presa emis de Inspectoratul General al Politiei Romane si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

Grama Matei ramine in functie

La nivel local, se asteapta deciziile superiorilor de la Bucuresti in ceea ce priveste masurile care se vor lua impotriva politistului de frontiera acuzat de braconaj si ultraj. Dupa cum a explicat cms. Stefan Stoica, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, o eventuala suspendare din functie a comisarului sef Grama poate fi decisa doar de la centru. Pina ieri dupa amiaza, Bucurestiul nu comunicase nimic oficial in acest sens.
"Comisarul Grama ramine in functie pina cind procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati se vor pronunta, putind fi suspendat dupa inceperea cercetarii penale. Din experienta mea, cred ca procurorii se vor pronunta in citeva saptamini", a declarat Stefan Stoica.
Surse demne de incredere ne-au declarat ca, in urma cu mai multi ani, pe vremea cind Matei activa ca politist in cadrul Serviciului de Crima Organizata din cadrul IPJ Braila, a mai fost sanctionat pentru abateri disciplinare.

Asociatiile vinatoresti anunta masuri drastice

Conducerea Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Braila condamna actul de braconaj comis, in parte pe un fond de vinatoare buzoian in parte pe fondul de la Jirlau, din judetul nostru. "Din cite am inteles, cei sapte iepuri au fost impuscati intr-o zona de limita dintre judetele Buzau si Braila, care a implicat si fondul Jirlau, aflat in administrarea asociatiei noastre. Metoda “la far” folosita de indivizii in cauza este foarte daunatoare si lipsita de etica vinatoreasca, deoarece se folosesc farurile masinii pentru orbirea animalului si fortarea acestuia sa ramina pe loc. Practic, tragi ca intr-un obiect neinsufletit, deoarece victima nu mai are posibilitatea sa fuga, sa se ascunda, sa se apere in vreun fel", ne-a explicat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila.
Potrivit lui Radu, dintre cei implicati in actul de braconaj, doar Costel G. este membru al asociatiei vinatorilor braileni, din anul 2003. "Daca acuzatiile se vor confirma, acesta va fi exclus din asociatie", a declarat directorul AJVPS.
Comisarul sef Grama Matei este membru al AJVPS Galati, fapt confirmat de directorul asociatiei vinatoresti din judetul vecin, Vladimir Talpes. Acesta ne-a spus ca Grama este membru vinator din 2004, iar pina acum nu a iesit in evidenta cu nimic negativ, avind cotizatiile platite la zi. Si directorul AJVPS Galati ne-a declarat ca daca acuzatiile de braconaj vor fi dovedite, politistul de frontiera va suporta toate consecintele, pe linga raspunderea penala urmind sa fie exclus fara drept de apel din rindul membrilor vinatori.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii