Mergi la conţinutul principal

Codul de Bune Practici in retail va fi transpus intr-o ordonanta de urgenta

Reprezentantii producatorilor si retailerilor au convenit, ieri, transpunerea Codului de Bune Practici intr-un act normativ, care va include si sanctiuni, o ordonanta de urgenta pe aceasta tema urmind sa fie aprobata de Guvern in citeva saptamini.
"Astazi (luni - n.r.) am convenit ca va exista o ordonanta de urgenta care va pune intr-o forma legala prevederile Codului de Bune Practici. Am convenit ca pina la sfirsitul saptaminii sa transmitem punctul nostru de vedere pentru elaborarea ordonantei, care va modifica Ordonanta 99/2000 privind comertul", a declarat presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, dupa intilnirea dintre retaileri si producatori organizata la Ministerul Agriculturii.
Retailerii si furnizorii se vor intilni din nou, lunea viitoare, pentru a clarifica unele aspecte ale proiectului de act normativ.
"Ne intilnim pentru armonizarea unor cuvinte sau fraze, unele formulari asupra carora nu ne-am pus de acord", a declarat, luni, presedintele federatiei patronale Romalimenta, Sorin Minea.
Producatorii au estimat ca actul normativ ar putea fi aprobat de Executiv in circa 1-2 saptamini.
"In circa doua saptamini am putea avea o ordonanta de urgenta cu aceasta lege care va transpune prevederile Codului de Bune Practici si va avea, in plus, penalitati si sanctiuni", a spus Minea.
El a aratat ca legea va pune "pe picior de egalitate" retailerii si furnizorii.
Producatorii si retailerii au discutat, in principiu, si asupra sanctiunilor impuse prin lege, fara a stabili cuantumul acestora.
Retailerii si producatorii au semnat, in luna iulie, Codul de Bune Practici, o intelegere intre cele doua parti care stabileste anumite reguli, dar nu prevede sanctiuni. Reprezentantii producatorilor au afirmat inca de la inceputul discutiilor cu retailerii ca vor ca unele dintre prevederile Codului sa devina lege.
Camera Deputatilor a adoptat saptamina trecuta raportul comisiei de ancheta privind acuzatiile de concurenta neloiala si practica monopolista a supermarketurilor, care propune elaborarea unui proiect de lege in domeniu.
Raportul propune inceperea unor consultari cu reprezentantii producatorilor autohtoni si cei ai supermarketurilor si hipermarketurilor pentru redactarea acestui proiect de lege care va reglementa relatiile dintre producatori, distribuitori si comercianti si care reprezinta transpunerea principiilor Codului de Bune Practici.
Printre prevederile care ar putea fi cuprinse in lege se numara eliminarea obligativitatii unor taxe, interzicerea vinzarii sub costul de productie si definirea pretului de achizitie.arora nu ne-am pus de acord", a declarat, luni, presedintele federatiei patronale Romalimenta, Sorin Minea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro