Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Coaliţia de guvernare a picat de acord asupra comasării alegerilor

Deşi un acord de principiu exista încă de săptămâna trecută, liderii coaliţiei au amânat adoptarea deciziei definitive pentru a primi şi acceptul partidelor din care provin. "Comasarea alegerilor este o decizie luată în coaliţie. Practic, deciza a fost formalizată astăzi, prin urmare, în anul viitor, vom avea o singură duminică electorală", a declarat Voinescu.
În schimb, rămân să fie supuse unor analize suplimentare sistemul de vot după care aceste alegeri se vor desfăşura, precum şi data exactă a scrutinului. "Pe sistemul de vot, am ajuns la momentul la care trebuie să ne decidem asupra unui sistem de compensare. Noi suntem bucuroşi că punctele de vedere ale PDL au fost îmbrăţişate: schimbarea sistemului din 2008 şi păstrarea regulii de bază a votului uninominal, conform căreia candidatul cu cele mai multe voturi merge în Parlament. Discutăm în continuare la dorinţa colegilor de la UDMR pe marginea unor eventuale sisteme de compensare", a motivat Voinescu prelungirea discuţiilor.
Întrebat dacă PDL poate accepta un sistem similar celui din Germania, unde o parte din membrii Bundestagului sunt aleşi în colegii uninominale, iar o parte pe liste, Voinescu a afirmat că PDL are rezerve faţă de liste, deoarece s-ar permite ca oameni practic necunoscuţi electoratului să ajungă în Parlament, dar a lăsat de înţeles că democrat-liberalii nu resping această propunere fără drept de apel. "De principiu, nu ne place ideea că oameni care se ascund pe o listă în spatele unui brand de partid sunt catapultaţi în Parlament fără ca alegătorii să-i cunoască foarte bine. Un sistem mixt poate produce într-o măsură oarecare şi asemenea parlamentari. Există un interes, poate contrar, la UDMR. De principiu, nu respingem nicio variantă de compensare, atâta vreme cât compensarea nu se face pe seama voturilor cetăţenilor din colegii", a conchis Sever Voinescu.
Categorie articol: 

Comentarii