Mergi la conţinutul principal

Clubul Sportiv Municipal recupereaza stadionul de atletism dintre mormane de gunoaie si balarii

De patru zile, stadionul de atletism a devenit un santier in lucru. Citiva salariati ai Clubului Sportiv Municipal impreuna cu directoarea Tinca Amza, toti echipati in costume adecvate muncii de defrisare si smulgere a buruienilor, au demarat lungul si anevoiosul drum spre refacerea si redarea pentru competitii a singurului stadion numai de atletism din Romania.
Cedat de catre CSM in urma unui protocol semnat in 1997 Liceului cu Program Sportiv, stadionul trebuia ca pina pe 31 decembrie 1998 sa fie modernizat.
In toata aceasta perioada nu s-a realizat nimic si protocolul a fost prelungit pe o perioada de zece ani. Intre timp, fostul stadion de atletism a ajuns in paragina, iar sportivii braileni, multipli campioni nationali, medaliati in competitii internationale s-au antrenat pe aleile Parcului Monument.
Asteptind sa vada minunea, care nu s-a realizat, Tinca Amza, directoarea CSM-ului, impreuna cu Elisabeta Aron, directoarea DSJ nu au stat cu miinile in sin si au inceput demersurile pe linga ANS pentru a reintra in posesia bazei sportive.
"Fiind singurul stadion din tara numai de atletism, era mare pacat sa-l lasam in paragina. Am asteptat ani buni poate cineva se va hotari sa-i redea macar fosta infatisare si, vazind ca lucrurile treneaza si ca baza s-a deteriorat din ce in ce mai mult, am inceput demersurile pentru preluarea ei. Am mers la ANS cu documentatia necesara si am demonstrat ca protocolul nu a fost respectat. Daca din 1997 si pina in prezent nu s-a facut nimic, nu cred ca s-ar petrece minuni pina in martie 2007, luna in care expira protocolul si de aceea am luat hotarirea sa demarez preluarea stadionului. Avem copii care sint in lotul olimpic, la lotul national, participanti la campionate mondiale si este pacat ca traditia atletismului brailean sa se stinga", a declarat Tinca Amza.

Doar peretii fostei baze au mai ramas in picioare

Preocupata cu lucrarile foarte anevoioase de pregatire a demararii actiunii propriu-zise, Tinca Amza nu a putut sa nu-si arate indignarea fata de atitudinea de ignorare completa a acestui obiectiv de catre LPS. La o prima evaluare, sursa citata a scos in evidenta faptul ca de la fostul stadion, care avea vestiare, sala de forta si toate utilitatile necesare performantei sportive, nu au ramas decit peretii fostei baze. Au disparut subit parti ale gardului ce delimiteaza stadionul, tribuna si chiar poarta de acces pe baza sportiva. S-au furat chiar tone de piatra de macadam cu basculantele, iar pe locul unde trebuia sa fie stadionul propriu-zis se infiripase o mini padurice.
"Sint poze care atesta faptul cum arata baza sportiva in acea vreme si toata lumea stie ca stadionul a fost predat la cheie. Avea vestiare, sauna, sala de forta si de aici au iesit marii campioni ai Brailei si ai Romaniei, Anisoara Cusmir, Daniela Costian, dar si primul campion mondial din istoria atletismului masculin romanesc, Ionut Punga. S-a furat tot, tribuna, in greutate de mii de tone si chiar poarta de acces. Am informatii ca basculante cu numere de Braila si de Tulcea au carat de aici tone de piatra de macadam de pe pista. Pentru a putea iesi insa cu ele "oamenii de bine" au demolat si apoi furat mai intii parti din gard. Ce pot sa mai spun? Ca hotii vin in continuare si ca argument va pot spune ca ieri dimineata am gasit un sac de fiare adunate ce urmau sa fie valorificate", a continuat cu naduf Tinca Amza.
Directoarea CSM-ului a precizat, de asemenea, ca nu a mai avut rabdare sa expire termenul protocolului si ca daca altii nu si-au intors fata catre aceasta importanta locatie sportiva, a considerat ca este cazul ca gruparea din Complexul Carantina sa-si recupereze baza si, potrivit estimarilor sale, intr-o saptamina dorinta i se va realiza: "Dosarul depus de noi la ANS a fost analizat si este doar o problema de timp pina ce vom primi acordul. Potrivit ultimei precizari a directorului general al ANS-ului, Mihai Capatina, transferul se va face in citeva zile".

Sperante ca in vara 2007 stadionul va fi functional

Primele zile ale actiunii demarate de catre CSM, au fost alocate scoaterii copacilor ce au crescut pe spatiul bazei, cu mijloace auto adecvate, adunarii tuturor deseurilor depozitate de-a lungul timpului, caci stadionul ajunsese un fel de groapa de gunoi pentru cei din zona, curatarii intregii suprafete, astfel incit sa fie posibila evaluarea sa.
"Cind am predat stadionul, in 1997, valoarea de inventar era de 1.160.000 lei. Reactualizata, aceasta valoare depaseste 9 miliarde. Noi trebuie sa facem curatenie pentru ca in momentul rezilierii protocolului trebuie trecuta in contract noua valoare de inventar a obiectivului. Intre timp, salariatii nostri au depistat si gurile de canalizare, urmind sa facem decolmatarile si racordurile necesare pentru vestiarele ce vor fi amenajate", ne-a declarat directoarea CSM.
Tinca Amza spera ca acest stadion sa poata fi inaugurat anul viitor: "Sper ca la anul, in vara, tot ceea ce depinde de noi sa fie realizat iar federatia sa vina sa toarne covorul sintetic. Pina atunci insa ne asteapta o munca grea. In prima faza, ca sa terminam vestiarele, vom avea nevoie de aproximativ 400 de milioane. Practic, costurile totale estimate se vor ridica probabil la 45 de miliarde. Speram ca, avind sprijinul ANS-ului, la anul, in august, vestiarele si pista sa poata fi functionale si din acel moment sa speram ca la Braila se vor putea organiza si competitii internationale de atletism.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro