Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Citadele muzicale la LYRA

• duminică, 20 octombrie, la Sala de concerte va avea loc un recital susţinut de Maria BÎLDEA  la harpă

 

Duminică, 20 Octombrie 2019, de la ora 18:00, în Sala de Concerte “Doctor Nicu Teodorescu” din Palatul “Lyra” Brăila, Filarmonica “Lyra-George Cavadia”, în parteneriat cu Asociaţia “Pro Valores” Bucureşti, organizează un recital susţinut de Maria BÎLDEA  la harpă. Evenimentul face parte din  ciclul “Citadele muzicale”, iar în program vor fi prezentate lucrări de:

Jean Philippe Rameau, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Bedrich Smatana, Frederic Chopin, Claude Debussy.

Maria Bîldea s-a născut în Bucureşti şi a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzică George Enescu. La 12 ani susţinea deja primul recital iar la 18 ani a susţinut primul concert ca solistă la Ateneul Român.

După absolvirea Academiei de Muzică din Bucureşti, în 1986, a obţinut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploieşti. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis şi angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este şi prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înfiinţat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din România şi din Grecia, a susţinut recitaluri şi master classes în România, Serbia şi Franţa, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia şi în Grecia, la siturile arheologice din Atena. De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul “Dust in time”, împreună cu soţul său, violonistul Sergiu Nastasa şi “Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis).

A fondat şi cvartetul “Aeolian Harps” şi este membru fondator al “KYKLOS ENSEMBLE”. Participă în orchestra Armonia Atenea, interpretând la harpe istorice, înregistrând recent L.V.Beethoven “Die Geschöpfe des Prometheus” cu Decca.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii