Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Circa 5.000 de persoane protesteaza fata de NATO si SUA in nord-vestul Pakistanului

Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat joi in orasul Peshawar din nord-vestul Pakistanului, solicitind Islamabadului sa nu mai sustina din punct de vedere logistic aprovizionarea trupelor NATO si ale Statelor Unite in Afganistan, relateaza AFP.
Scandind "Allah Akbar" (Allah e mare!"), "Sa zdrobim America!" sau "Nu aprovizionarilor pentru NATO", multimea a cuprins strazile din Peshawar, potrivit AFP.
In ultimele zile, o serie de atacuri au avut loc asupra depozitelor si containerelor din nord-vestul Pakistanului, unde sute de camioane ale NATO si ale fortelor aflate direct sub comandament american in Afganistan au fost incendiate.
Conducind manifestantii din Peshawar, Qazi Hussain Ahmad, seful unui partid pakistanez islamist, Jamaat-i-Islami, a considerat "rusinos ca o tara musulmana (Pakistanul, n.red.) sa-si ofere logistica Statelor Unite, care lucreaza impotriva intereselor musulmanilor din lumea intreaga".
El a solicitat Islamabadului sa renunte la rolul sau de aliat in "razboiul" american "impotriva terorismului", amenintind cu "fortarea Guvernului de a inceta toate aprovizionarile".
Un lider taliban pakistanez avertizase la sfirsitul lunii noiembrie ca insurgentii vor incerca sa blocheze aprovizionarea trupelor Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), din cadrul NATO, precum si a celor plasate sub comandament american in Afganistan.
Aproximativ 80 la suta din proviziile trupelor straine in Afganistan provin din Pakistan, cum ar fi carburantul pentru echipamente grele, majoritatea proviziilor trecind prin trecatoarea Khyber care leaga cele doua tari.
Aceasta se situeaza in mijlocul zonelor tribale, devenite un reper pentru grupurile de talibani pakistanezi si de teroristi al-Qaida, care au fugit din Afganistan, dupa inlaturarea regimului islamist de la Kabul de la sfirsitul anului 2001.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii