Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Circa 4.000 de albanezi din Serbia cer eliberarea celor zece suspecti arestati vineri

Circa 4.000 de albanezi din sudul Serbiei au manifestat duminica, fara incidente, la Presevo, pentru a cere eliberarea celor zece membri ai gherilei albaneze suspectati de crime de razboi si arestati vineri de politia sirba, a constatat un corespondent al AFP.
Manifestantii cer "eliberarea imediata" a zece albanezi arestati, "demilitarizarea vaii Presevo" si "desfasurarea NATO pentru siguranta cetatenilor".
"Este vorba despre o reactie a cetatenilor din Presevo la actiunea spectaculoasa a politiei, desfasurata pentru a determina albanezii sa plece din valea Presevo", a declarat in fata multimii Jonuz Musliu, primarul orasului vecin, Bujanovaci.
Musliu a anuntat ca manifestatii zilnice vor avea loc incepind din 5 ianuarie.
Manifestatia este incadrata de un modest dispozitiv de politie format in special din forte de ordine locale.
Cei zece albanezi din sudul Serbiei, arestati vineri la ordinul biroului procurorului pentru crime de razboi, sint acuzati de crime impotriva civililor sirbi dupa conflictul din Kosovo (1998-1999).
Biroul procurorului pentru crime de razboi Vladimir Vukcevici a declarat ca suspectii sint fosti membri ai "Grupului Gnjilane" al fostei Armate pentru eliberarea Kosovo (UCK), suspectati ca au rapit 159 de civili sirbi si au ucis cel putin 51 de persoane in perioada iunie-octombrie 1999.
Valea Presevo, situata la frontiera cu Kosovo si unde locuieste o importanta comunitate albaneza, a fost, in perioada 2000-2001, teatrul confruntarilor dintre fortele sirbe si separatistii albanezi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii