Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Circa 100 de persoane, contaminate radioactiv in urma unui nou incident nuclear in Franta

Aproximativ 100 de anagajati ai centrale nucleare din Tricastin, situata in sud-estul Frantei, au fost "contaminati usor", miercuri, cu praf radioactiv, a anuntat conducerea centralei, la aproximativ 15 zile de la un alt incident produs la aceasta instalatie, relateaza AFP.
Incidentul s-a produs miercuri, la ora locala 09.30 (10.30 ora Romaniei), in cladirea care gazduia un reactor oprit pentru lucrari de mentenanta.
"O conducta din interiorul imobilului a fost deschisa in timpul lucrarilor, permitind eliberarea de praf radioactiv", explica Alain Peckre, directorul centralei nucleare EDF, care a calificat incidentul "lipsit de gravitate".
Incidentul este cel de-al doilea inregistrat la Tricastin, dupa recentele emanatii radioactive de la uzina Socatri, filiala din Areva, din noaptea de 7 spre 8 iulie. Acestea este al patrulea incident produs la o instalatie nucleara in Franta, in mai putin de 15 zile.
Evenimentul de miercuri a fost clasat provizoriu la nivel zero (pe o scara de la zero la sapte) de catre Autoritatea pentru Siguranta Nucleara din Franta.
Potrivit declaratiilor lui Peckre, 129 de angajati au fost evacuati si transportati la infirmerie pentru examene medicale.
In total "100 de persoane au fost contaminate usor cu radioelemente de 40 de ori inferioare limitei regulamentare anuale", a declarat Stephanie Biabaut, reprezentantul de presa al companiei.
"Investigatiile vor continua pentru a determina cauzele evenimentului, care nu a avut consecinte nici asupra sanatatii oamenilor nici asupra mediului. Pe durata anchetei interne, accesul la imobilul implicat a fost interzis", a precizat aceasta.
Energia nucleara asigura 80 la suta din necesarul de energie electrica in Franta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii