Mergi la conţinutul principal

Chiar şi zgomotul străzii îngraşă!

Expunerea la zgomote le-ar face pe femei să ia în greutate, în timp ce la bărbaţi există chiar riscul de obezitate, susţin cercetătorii suedezi. Zgomotul picamerului şi al claxoanelor de maşini, cel produs de trecerea trenurilor sau avioanele la decolare, precum şi alte manifestări sonore dintr-un mediu urban nu sunt fără urmări asupra sănătăţii, scrie agerpres.ro.
Expunerea la zgomotele oraşului şi îndeosebi la cele din circulaţia rutieră ar duce la îngrăşare, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul suedez Karolonska şi publicat în British Medical Journal. Oamenii de ştiinţă au ţinut sub observaţie 5.075 de persoane timp de patru ani (între 2002 şi 2006), măsurând volumul sonor de la domiciliul fiecărui participant la cercetare. Ei locuiau în apropierea centrului capitalei Suediei, Stockholm, în zone semi-rurale sau peri-urbane începând cu 1999. Fiecare participant a trebuit să răspundă unui chestionar medical despre stilul său de viaţă (sănătate, stres, insomnie), i-au fost măsurate presiunea sanguină, masa corporală grasă şi raportul mediu talie-şolduri şi i-a fost evaluată global obezitatea.

Cortizonul e de vină !

S-a constatat că, la fiecare creştere cu 5 decibeli, locuitorii Stockholmului supuşi zgomotului aveau circumferinţa taliei cu 0,21 centimetri mai mare. Concluziile cercetătorilor arată că expunerea la zgomot, indiferent de originea acestuia (circulaţie rutieră, trafic feroviar sau aerian), ar mări riscul creşterii circumferinţei taliei, îndeosebi la femei. Participanţii la studiu expuşi la trei surse de zgomot (mai mult de jumătate dintre aceştia) prezentau un risc de creştere cu 50% a circumferinţei taliei, de două ori mai mult decât în cazul celor expuşi la o singură sursă de poluare sonoră, mai arată autorii cercetării.
Fără să vadă în acest lucru o legătură de la cauză la efect, cercetătorii afirmă că acumularea de grăsime se poate datora cortizolului, un hormon steroid eliberat în organism drept răspuns la un stres psihic sau psihologic. Acest hormon joacă un rol determinant în reglarea tensiunii arteriale, a funcţiei cardiovasculare şi a celei imunitare. În plus, deranjând somnul, excesul de zgomot poate afecta şi metabolismul, ducând astfel la creşterea în greutate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro