Mergi la conţinutul principal

Cetatea Brăilei - proiecţie cvasi-holografică

Proiecţii cvasi-holografice despre istoria Brăilei vor avea loc în zilele de 15, 16 şi 17 iulie, de la orele 17.00 şi 18.00, în sala Studio a Teatrului "Maria Filotti". Sub genericul "Clipiri", brăilenii se vor putea delecta timp de 30 de minute urmărind două scurt-metraje cvasi-holografice şi alte câteva momente surpriză. Primul, "Eliberarea", are ca subiect eliberarea Brăilei de sub cei 300 de ani de dominaţie turcească şi întoarcerea oraşului la trupul ţării, iar cel de-al doilea, "Povestea europeană a Brăilei", urmăreşte povestea unui imigrant grec la Brăila şi arată cum au contribuit diferitele etnii la dezvoltarea oraşului. Lupta sângeroasă a turcilor pentru păstrarea Cetăţii Brăilei sub influenţa Imperiului Otoman, căderea Cetăţii Brăilei în mâinile ruşilor, momentul memorabil în care cheia oraşului este predată unui general rus, şi povestea etniilor care au transformat târgul de pescari într-unul dintre cele mai prospere oraşe ale României la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, toate acestea vor fi prezentate cu ajutorul tehnicilor clasice cinematografice dar şi cu tehnici moderne, care dau o viaţă aparte unei lumi apuse. Cetatea de altă dată a Brăilei cu zidurile ei impunătoare, soldaţii turci şi ruşi, viaţa românilor alături de greci, lipoveni, turci, evrei, ţigani, bulgari, armeni, albanezi, vor fi prezentate pe un ecran cu totul special care permite transmiterea unor imagini surprinzătoare. "Avem nevoie să ne promovăm oraşul, istoria lui fabuloasă, în moduri inedite, iar acest proiect a oferit oportunitatea de a crea un produs artistic care să ne ajute în acest sens. Totodată, am creat şi premisele unor alte proiecte culturale interesante pentru că s-au achiziţionat un ecran special şi un video proiector cu care putem realiza proiecţii cvasi-holografice", a declarat ing. Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Brăila.
Acest film a fost realizat de Primăria Brăila în cadrul proiectului "Istoria Holografică multietnică a Brăilei" în colaborare cu Jazzmontor AS Norway, şi a beneficiat de o finanţare printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în valoare de 513.973 de lei. Prin această acţiune s-a urmărit promovarea educaţiei prin artă şi cultură pentru un public larg prin realizarea de proiecte în domeniul artelor spectacolului şi consolidarea şi promovarea istoriei culturale a minorităţilor locale. Intrarea este liberă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro