Mergi la conţinutul principal

CET viseaza "termoficare fortata". Nu e cazul.

Vrem sa traim mai bine, mai confortabil si trebuie sa fim potoliti. Ce inseamna atitea centrale de apartament montate? Cum adica sa se poata bucura fiecare de ceea ce-si permite si sa nu stea la gramada? Vrei centrala? Muta-te la casa, fa-ti vila, daca ai bani! Daca nu, stai in toiul verii fara apa calda, tremura primavara si toamna de frig pina cind se indura CET-ul sa-ti dea caldura, pentru ca pensionarii nu pot plati atitea luni incalzirea si trebuie sa stai la gramada. "Inca de acum zece ani imi montam centrala, iar in conditiile de acum imi faceam contorizare individuala si ma rebransam la sistemul centralizat", declara intr-un interviu, publicat in ziarul nostru, directorul CET Ionel Patrascu. Nu zau?!
Ipocrizia CET a atins cote inimaginabile. Adica are centrala si o da jos. Trebuie sa fii masochist sa faci asa ceva, sa-ti placa sa ai apa calda cu program, sa-ti placa sa stai in frig. Si mai am o nelamurire. Pentru cei care sint in sistemul centralizat la capat de coloana si trebuie sa purjeze de doua ori pe zi caloriferele, atunci cind e program de caldura, pentru ca altfel caloriferele ramin reci, ce solutie se gaseste? Cine sa purjeze cind esti la serviciu. Vii obosit si gasesti casa inghetata. Asta este viata? Contorizarea individuala nu este de nici un folos, pentru ca nu ai ce contoriza. Ce ne sfatuieste directorul CET? Sa modernizam noi centralele matusalemice pe care le exploateaza CET? Cine este vinovat ca unii proprietari nu-si platesc serviciile? Noi toti? CET ar trebuie sa poata sa intrerupa furnizarea serviciilor catre clientii rau platnici, asa cum fac alti furnizori, nu unui bloc intreg, la gramada. Daca ar fi fost cu adevarat interesati de rentabilizare ar fi gasit solutii.
Timp de 18 ani CET a stat linistit, mizind pe nivelul de trai scazut si pe faptul ca brailenii nu vor avea bani sa-si monteze centrale murale. Nu s-a impacientat nici atunci cind a crescut numarul debransarilor. Aveau multi clienti, ce mai contau cei citiva debransati, cind ei erau un mamut. Abia in momentul in care s-a pus problema falimentului, a nerentabilitatii, atunci cind se punea problema pierderii locurilor caldute si foarte bine platite de sefi, au inceput sa vada ca lumea se debranseaza. Solutia aleasa pentru readucerea oamenilor in sistemul centralizat este atit de paguboasa incit ma intreb unde sint calitatile manageriale ale acestor oameni platiti cu zeci de milioane lunar din banii nostri. Marii manageri ai sistemului centralizat nu au gasit alte solutii decit amenintarea pentru a ne tine fortat intr-un sistem perdant. In viziunea unui manager performant solutia ar fi fost rentabilizarea societatii in asa fel incit cei din sistemul centralizat sa aiba apa calda si caldura non stop si sa plateasca mai putin decit cei cu centrala. Doar asa oamenii s-ar intoarce in sistem. Altfel, gaselnitele de genul autorizatiilor de mediu sau al proiectelor de echilibrare a sistemului nu fac decit sa demonstreze mentalitatea comunista a celor care ocupa scaune importante in oras. O minte luminata ar fi intuit ce avea sa se intimple cu sistemul centralizat inca de acum 18 ani si ar fi trebuit sa se preocupe, sa caute solutii ca sa traim toti mai bine, nu cum sa-si mareasca propriul salariu. Acum 18 ani, cind unui alt sef al sistemului centralizat de incalzire i se propusese achizitionarea de centrale noi, performante, pentru ca in timp sa fie toate inlocuite, seful respectiv a spus ca nu e cazul.
Acum, spunem noi ca nu e cazul ca CET sa viseze ca ne vom da jos fortat centralele sau ca oamenii nu-si vor mai monta centrale. Romanii apartin uneia dintre cele mai inventive natii si oricare ar fi conditiile pentru a mentine centralele de apartament vom face aceste eforturi, vom invata sa fim isteti ca sa avem tot timpul apa si caldura si sa ne simtim oameni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro