Mergi la conţinutul principal

Cercetat pentru proxenetism si sechestrare de persoane, scos basma curata

Dupa ce ani de zile, cazul "Cercel" - in urma caruia o fata a ramas infirma, dupa ce s-a aruncat de la etaj de teama ca va fi dusa "la produs" in Spania - a fost ca o minge de ping-pong intre Politie si Parchet, un procuror din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila a dispus scoaterea de sub urmarire penala a sotilor Dan si Adriana Cercel, acuzati, initial, de proxenetism si lipsire de libertate.
Motivul invocat de procuror in luarea acestei decizii este de-a dreptul rusinos pentru politistii care inca din 2002 - 2003, cind au deschis dosarul, au instrumentat cauza: lipsa de probe concludente. De fapt, singurele probe care au constituit acel dosar, potrivit prim-procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, au fost niste declaratii, probe indirecte, care n-au putut fi coroborate. Un alt element care a stat la baza scoaterii de sub urmarire penala a celor doi este faptul ca victima, pe atunci minora, de 17 ani, si careia nu i s-a asigurat nici un fel de protectie, si-a tot schimbat declaratiile, pentru ca intr-un final sa nege cu vehementa ca s-ar fi decis sa se arunce pe geam dupa ce a aflat ca va fi traficata in Spania. Inca din start, dosarul a fost un esec, ba chiar, la un moment dat, politistii de la Crima Organizata au inceput sa faca noi cercetari, desi Parchetul se pronuntase in baza probelor deja administrate.

Tentativa de suicid a unei minore, inceput de dosar

Dosarul "Cercel", anuntat drept o izbinda a Crimei Organizate din anii 2002-2003, cind la comanda serviciului respectiv se afla cms. Ionel Iorga -politistul atacat, ulterior, in propria casa, cu coctailuri Molotov - s-a prabusit asemenea unui castel din carti de joc, tocmai fiindca a fost cladit din declaratii care n-au putut fi coroborate in asa fel incit sa duca la inculparea sotilor Adriana si Dan Cercel pentru lipsire de libertate si proxenetism. Culmea este ca, desi au sustinut ca au avut probe solide inca de la inceput, pentru a-i infunda pe proxeneti, oameni legii n-au reusit, nici dupa ani, sa duca la bun sfirsit investigatiile si sa stabileasca cu exactitate ce s-a
intimplat pe 17 noiembrie 2002. Atunci Sorina B., de 17 ani, din Buzau, a incercat sa scape din captivitate, dintr-un apartament al unei prietene a Adrianei Cercel, si a plonjat spre moarte, de la etajul al III-lea al imobilului din Ansamblul Buzaului, unde ar fi fost tinuta ostatica. Fata ar fi fost "pazita" chiar de mama Adrianei Cercel, impreuna cu o alta fata, Ionela C., urmind, potrivit citorva dintre declaratiile sale, sa fie dusa la produs in Spania sau Italia de catre sotii Cercel. Cert este ca in urma impactului violent fata si-a rupt picioarele, bazinul si coloana. "Cind aveam 17 ani, Adriana Cercel m-a cumparat cu 300 $, de la prietenul meu, m-a tinut sechestrata si vroia sa ma trimita in Spania", le-a spus ea, la un moment dat, jurnalistilor nostri. Numai ca nu acelasi lucru le-a spus fata anchetatorilor. Ea si-a schimbat in dese rinduri depozitiile, in cele mai multe dintre acestea afirmind ca a sarit pe geam doar fiindca una dintre colegele de apartament i-a sugerat ca ar putea fi dusa in Spania "la produs". Povestea tinerei i-a determinat pe politisti sa deschida, atunci, un dosar si chiar sa declare sus si tare ca sotii Cercel ar fi un adevarat clan care a facut o practica din a trafica tinere in Italia si Spania, imbogatindu-se vazind cu ochii tranzactionindu-le. Numai ca, acum a iesit la iveala faptul ca dosarul "Cercel" a fost construit anapoda din start, din declaratii si atit, probe care, nici macar coroborate, n-au dus la agatarea in vreun un fel a celor doi.

N.U.P din start. Sau cum se omoara din fasa un dosar penal.

Anchetatorii au ratat momentul administrarii de probe directe in dosar, stringind doar declaratii, unele contradictorii pe buna dreptate ale victimei, care nu a fost integrata intr-un program special de protectie a martorilor, asa cum s-ar fi cuvenit intr-o asemenea speta. Prin urmare, la 2 iulie 2003, Politia a propus Parchetului in acest caz neinceperea urmaririi penale (NUP), bazindu-se chiar pe declaratiile victimei: "Numita Sorina B. a precizat ca a stat de buna voie in acel apartament, nu a fost impiedicata sa-l paraseasca, nu i-a propus nimeni sa practice prostitutia, iar singurul motiv pentru care s-a hotarit sa sara de la etaj a fost acela ca Ionela (o alta fata din apartament) i-a sugerat ca s-ar putea sa fie necesar sa se prostitueze pentru obtinerea de bani". Drept urmare, la 25.08.2003, Parchetul a confirmat solutia de neincepere a urmaririi penale: "intrucit leziunile suferite de Sorina B. nu s-au datorat savirsirii vreunei fapte penale, ci au fost consecinta unei autoaccidentari, confirmam neinceperea urmaririi penale". De fapt, ceea ce anchetatorii ar fi avut de demonstrat nu era faptul ca tinara ar fi urmat, intr-adevar, sa fie dusa sa se prostitueze, ci faptul ca in apartamentul in care fata era tinuta ar fi putut exista probe care sa duca la concluzia ca sotii ar fi practicat proxenetismul. Culmea, la acea data, nici din casa sotilor Cercel, nici din aceea in care era "captiva" fata nu s-au ridicat poze, amprente, bunuri sau alte probe care sa poata construi cu adevarat dosarul penal.

Cu tilc

Pina si prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, magistrat Fanel Mihalcea, recunoaste acum ca startul acestui dosar n-a fost unul tocmai bun: "In dosarul privindu-i pe Dan Cercel, Adriana Cercel si Tudora Draghia (mama Adrianei Cercel, care ar fi fost in apartament in momentul in care fata s-a aruncat de la etaj; Draghia a si murit intre timp), urmare probelor administrate de lucratorii de Politie, intrucit nu erau dovezi de vinovatie, initial, Politia a propus neinceperea urmaririi penale, iar procurorul a confirmat. Apoi, desi era deja solutia de NUP data de procuror, lucratorii de la Crima Organizata au dispus noi cercetari, care erau impotriva legii, pentru ca solutia initiala, de NUP, nu fusese infirmata". In acest context, potrivit magistratului Mihalcea, care pe atunci era seful Sectiei Urmarire Penala, s-a incercat infirmarea solutiei de NUP, pentru a da, totusi, un abur de "legalitate" cercetarilor demarcate in stil hei-rup de Crima Organizata, in 2004. Intre timp, cms. Ionel Iorga a plecat la Ordine Publica. Insusi Mihalcea a sesizat atunci Politia, cum ca noile cercetari sint ilegale: "Pentru a nu exista suspiciuni, un procuror de la noi a infirmat solutia de neincepere a urmaririi penale. S-au dispus noi verificari, numai ca declaratiile fetei continuau sa fie contradictorii. La un moment dat, chiar s-a inceput urmarirea penala", a mai spus Mihalcea.

Cererea Politiei de trimitere in judecata, soldata cu scoaterea de sub urmarire penala

Noua comanda a Politiei a incercat, totusi, sa salveze acest dosar. Comisarul Catalin Chivu ne-a confirmat ca, intr-adevar, in acest dosar a propus trimiterea in judecata. Tinara din Buzau a fost din nou audiata, de procuror insa. De asta data, ea a sustinut cu fermitate ca nu doreste sa se continue cercetarile, ca s-a aruncat pe geam doar fiindca s-a speriat si ca nu are dovezi ca ar fi putut fi dusa, intr-adevar, sa se prostitueze. Cum timpul a trecut, iar alti martori nu mai puteau fi gasiti, s-a mers, ca si prima data, pe declaratiile fetei. Iata ce spunea ea, despre situatia prin care a trecut, demolind chiar si acuzatia de lipsire de libertate ce plana asupra Adrianei Cercel si a mamei acesteia care, asa cum relatam mai sus, a decedat anul acesta: "Nu am fost constrinsa, eu fiind acolo de buna voie. (...) Adriana nu mi-a facut propuneri referitoare la practicarea prostitutiei".
Prin urmare, in vara acestui an, Dan Cercel, Adriana Cercel si Tudora Draghia au fost scosi de sub urmarire penala, din dispozitia magistratului Laurentiu Valea, procuror in cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila. "Colegul meu, domnul Valea, a dat solutia in baza probelor existente la dosar, or probele s-au administrat atunci, la inceput", a mai spus prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila. Dan si Adriana Cercel n-au fost nici macar o zi incarcerati. Ei sint liberi si acum ca pasarile cerului. Tinara Sorina B. a ramas infirma, deplasindu-se cu greutate, cersind bani sa-si faca operatii pentru a mai putea merge. Potrivit legii, o persoana nu poate fi cercetata de doua ori pentru aceeasi fapta, ceea ce inseamna ca dosarul penal pentru proxenetism si lipsire de libertate al sotilor Cercel a murit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro