Mergi la conţinutul principal

Cel mai bun îndemn la început de an şcolar

Noul an şcolar a început ieri sub spectrul ameninţărilor cu proteste ale profesorilor, programate să înceapă din 2 octombrie. Dar ce-i nemulţumeşte pe profesori? Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, problemele angajaţilor din sistemul de educaţie sunt de natură salarială, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de creşterea mică a salariilor nete, începând cu anul 2018, impunând Guvernului şi un termen-limită pentru rezolvarea revendicărilor: 25 septembrie 2017.

Mai exact, angajaţii din Învăţământ se simt păcăliţi de actualul Guvern, pentru că una li s-a promis iniţial – creşteri salariale de peste 50%, de la 1 ianuarie 2018 - dar alta va fi realitatea – salariile nu se vor majora cu mai mult de 25%, în cursul anului viitor.

Şi revin cu o întrebare ceva mai veche: profesorii chiar au crezut minciunile guvernanţilor? Profesorii – oameni teoretic educaţi, cu şcoală, cu cap, care pot gândi singuri dincolo de ceea ce li se spune la tv – pot fi prostiţi de politicieni la fel de uşor precum cei care stau doar cu mâna întinsă la stat, bucurându-se până şi de o găleată goală? Înţeleg că mulţi pot fi păcăliţi uşor, că mulţi au luat de bune gogoşile umflate ale PSD-ALDE, dar şi profesorii??? Se poate aşa ceva? Cum să crezi, ca profesor, că 2 plus 2 fac 5, când tu ştii clar că 2 plus 2 fac 4, oricât de frumos ai desena cifra 2? Cum să mai crezi, om cu capul pe umeri, că există Moş Crăciun şi că acesta seamănă cu Dragnea?

Ei bine, profesorii - ca şi mulţi alţii - au crezut în toate fantasmagoriile şi populismele lui Dragnea şi gaşca sa, iar acum se miră că realitatea este cu totul alta. Dar, ca oameni care nu ar fi trebuit să fie prea rupţi de realitate, cadrele didactice ar trebui să aibă, astăzi, cu totul şi cu totul alte motive de revoltă. De exemplu, că şcoala a început, pentru sute de mii de elevi, fără manuale. Şi că, după cum a anunţat ieri chiar ministrul Educaţiei, Liviu Pop, pentru elevii de clasa a cincea, situaţia nu se va remedia mai devreme de două luni! Acesta ar fi putut fi un bun motiv de proteste.

Sau ar mai fi putut protesta profesorii pentru că alte sute de mii de elevi vor învăţa şi în acest an în şcoli ce funcţionează în clădiri improprii, în şcoli neautorizate sanitar, în şcoli nereparate, în şcoli fără căldură, în şcoli cu toalete în fundul curţii, în şcoli fără laboratoare, fără dotări ori fără profesori calificaţi.

De ce nu protestează profesorii faţă de inepţia manualului unic, faţă de idioţenia manualului de sport ori faţă de inutilitatea manualului de dirigenţie?

Sau poate că ar fi fost mai îndreptăţiţi profesorii să protesteze vehement faţă de faptul că au un ministru agramat, un neavenit, un individ care nu vorbeşte şi nu scrie corect nici măcar limba română (“genunche” şi “copii dumneavoastră”)! Chiar nu-mi explic lipsa lor de reacţie, căci, refuz să cred că un asemenea specimen este, de fapt, ministrul reprezentativ al cadrelor didactice! Dar...

În tot acest context, nici că se putea un început de şcoală mai simbolic pentru actuala stare de lucruri din Învăţământ, din politică şi din societatea românească, decât îndemnul deputatului PSD Călin Matei (de altfel, un individ cu vreo 3 facultăţi, trecut prin mâna a zeci de profesori), adresat elevilor: „Pune-ţi mâna pe carte!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro