Mergi la conţinutul principal

Cei mai periculoşi brăileni

* "Atacatorul X" este unul dintre cei mai periculoşi tâlhari întâlniţi în ultimii 10 ani * el a terorizat femeile din Brăila şi Galaţi, atacându-le în locuri întunecoase * la categoria "cei mai periculoşi violatori" este nominalizat "violatorul din lift", elevul model care a batjocorit zece minore din Brăila şi Galaţi, unele de numai 11-12 ani * "Clanul Pleşcan", cea mai mare reţea de traficanţi de persoane din Brăila, care a trimis la cerşit în Franţa persoane sărmane sau cu handicap, poate fi încadrat lejer în topul celor mai periculoşi brăileni * criminalul surdo-mut, cei cinci ucigaşi ai bătrânei din Vişani sau brăileanul care a comis oribila crimă din Sighetu Marmaţiei sunt, de asemenea, în top

Violatori, criminali, indivizi specializaţi în jafuri, traficanţi de carne vie ori mari escroci. Oameni cu care nu e bine să ai de-a face dacă vrei să ai o viaţă liniştită sau dacă vrei să trăieşti. Unii dintre ei au fost aruncaţi după gratii, alţii sunt liberi ca pasărea cerului şi sunt gata să dea o nouă lovitură. "Obiectiv - Vocea Brăilei" îţi spune care sunt cei mai periculoşi brăileni.

"Atacatorul X" - unul dintre cei mai de temut tâlhari din ultimii 10 ani, rămâne încă un personaj care inspiră groază, chiar dacă se află în spatele gratiilor. În perioada decembrie 2000 - februarie 2001, tâlharul a comis 13 atacuri în serie, asupra femeilor din Brăila şi Galaţi, fapte comise cu o violenţă greu de imaginat. Atacatorul şi-a recunoscut toate faptele, fiind condamnat la 14 ani închisoare.

Lică Pletosu, un gălăţean în vârstă acum de 42 de ani, şi-a început seria atacurilor asupra femeilor din Galaţi şi Brăila, la sfârşitul lunii decembrie 2000, abia la începutul lunii februarie fiind prins la Galaţi şi încarcerat. Supranumit "Atacatorul X" pentru că a acţionat, multă vreme, în anonimat, temutul tâlhar avea un mod de operare destul de simplu, el atacând spontan femeile care purtau bijuterii, în locuri întunecoase. Potrivit anchetatorilor, Pletosu nu acţiona în baza unui studiu îndelungat al viitoarei victime, ci ataca spontan, pe cine avea bijuterii de mare valoare şi era îmbrăcată elegant. O surprindea pe femeie în zone prost iluminate, îi aplica fulgerător o lovitură de pumn în faţă, care o trimitea "la somn", îi fura la iuţeală inelele, cerceii, verigheta şi poşeta, apoi se îndepărta cu un calm extraordinar. Pe 7 februarie 2001, Lică Pletosu a fost arestat de poliţiştii gălăţeni, la sfârşitul lui martie 2002 tâlharul fiind condamnat de Tribunalul Galaţi la 14 ani închisoare, sentinţă rămasă definitivă în septembrie 2002. Lică Pletosu, protagonistul celui mai misterios caz cu care au avut de-a face anchetatorii gălăţeni şi brăileni, a fost condamnat şi de justiţia iugoslavă la 11 ani de inchisoare pentru jaf armat, iar în Romania a ajuns după gratii pentru furt.

Un alt caz celebru este cel al "violatorului din lift", elevul model care a devenit cel mai periculos violator în serie, adolescentele din Brăila şi Galaţi, care i-au căzut victime, rămânând marcate pe viaţă. Potrivit anchetatorilor, din toamna anului 2004 şi până în primăvara lui 2008, violatorul a atacat zece minore din Brăila şi Galaţi, unele de numai 11-12 ani, pe care, sub ameninţarea cuţitului ori folosind un spray lacrimogen, le obliga să-l satisfacă oral sau pur şi simplu le jefuia, urmărindu-le până în liftul blocului unde acestea locuiau. El a fost prins după ce una dintre victime l-a recunoscut pe stradă şi a anunţat imediat poliţia. Agresorul sexual, elev în clasa a XII-a la "CD Neniţescu" şi vicepreşedinte în Consiliul consultativ al elevilor, provenea dintr-o familie dezmembrată (mama fiind plecată la muncă în Italia). El a ajuns în arest pe 14 aprilie 2008. Anchetatorii brăileni au muncit extrem de mult pentru a pune mâna pe violatorul în serie, identificarea autorului fiind grea deoarece el nu era cunoscut în evidenţele Poliţiei şi, având în vedere modul deosebit de operare, primele verificări au mers către persoane condamnate în trecut pentru infracţiuni de viol. La momentul respectiv, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, cms. Marcel Drăgan, spunea că de aproape 20 de ani de când lucra în cadrul serviciului nu a mai avut niciun caz de acest gen. George Movileanu, acum în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat definitiv în noiembrie 2009, la 15 ani închisoare, deşi prima instanţă îl condamnase la 23 de ani de detenţie.

Tot în topul celor mai periculoşi brăileni se situează şi "Clanul Pleşcan", cea mai mare reţea de traficanţi de persoane din Brăila, care a trimis la cerşit în Franţa persoane sărmane sau cu handicap. În anul 2009, Constantin Pleşcan (54 de ani), zis "Raj", a pus pe picioare o "afacere" ce avea să îi aducă sute de mii de euro în buzunare, respectiv o reţea de cerşetori. Bărbatul, împreună cu soţia, copiii şi alte două cunoştinţe, a reuşit să facă bani frumoşi de pe urma unor persoane sărmane, pe care le trimitea în Franţa, le obliga să cerşească şi le lua apoi banii obţinuţi, invocând diferite "datorii". Capul familiei era cel care coordona afacerea, în timp de soţia sa, Liontina (51 de ani), fiii lor, Cătălin (31 de ani), Gheorghiţă (23 de ani), zis "Nandu", Marian (22 de ani), Robert (33 de ani), ginerele lui Constantin, Romeo Ilie Pleşcan (29 de ani), zis "Jumară", şi alte două persoane, Marian Cristea (32 de ani), zis "Pârtea" şi Veronica Mavroian (20 de ani), concubina lui Gheorghiţă Pleşcan, se ocupau de racolarea şi supravegherea cerşetorilor. Afacerea cu cerşetori a familiei Pleşcan s-a încheiat însă la puşcărie, şapte membri ai grupării fiind condamnaţi la câte 8 ani închisoare pentru trafic de persoane şi asociere în grup infracţional, în timp ce capul reţelei execută o pedeapsă cu închisoarea în Franţa.

22peric1Criminali care au îngrozit Brăila

Cel mai dramatic caz din Brăila înregistrat în ultimii ani a fost crima de la Asociaţia Surzilor, atât anchetatorii cât şi brăilenii de rând fiind şocaţi de cruzimea cu care a fost ucis inspectorul executiv al instituţiei. În dimineaţa zilei de 26 august 2009, Mihai Negoiţă, de 36 de ani, din comuna Racoviţa, un surdo-mut înscris în evidenţele organizaţiei, a ucis-o cu sălbăticie pe Elisabeta Dogărescu, zdrobindu-i capul cu o sticlă goală de şampanie. Medicul legist care a efectuat necropsia a încadrat fapta în categoria violenţelor extreme, precizând că nu a mai văzut aşa ceva din 1996, de la cazul doctoriţei Negoiţă. Femeia era de nerecunoscut, avea faţa zdrobită, legiştii fiind nevoiţi să o reconstruiască cu penseta. Aproximativ 30 de poliţişti au lucrat zi şi noapte la acest caz, sub coordonarea directă a procurorului criminalist Mircea Ionescu, reuşind să-l prindă pe asasin la exact o săptămână de la oribila crimă. El a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, deşi procurorii care s-au ocupat de caz au cerut o pedeapsă mai mare. Mihai Negoiţă, un recidivist liberat condiţionat din penitenciar în septembrie 2007, condamnat pentru că a violat o femeie, pe care apoi a jefuit-o, era cunoscut ca un individ foarte violent în comuna în care locuia.

Însă cea mai gravă faptă din ultimii 10 ani, din punct de vedere al numărului mare de autori, s-a produs, în noaptea de 5 spre 6 martie 2011, în comuna brăileană Vişani. O bătrână în vârstă de 76 de ani a fost ucisă de cinci localnici de etnie romă, care au intrat peste ea în casă să o jefuiască. "Suspecţii au spart geamurile, şi cele de la uşă, iar unul dintre ei a avut o primă discuţie cu victima, după care fiecare a lovit-o cu câte ceva, până au desfigurat-o. Aceasta este cea mai gravă faptă din ultimii 10 ani. Au mai fost infracţiuni de acest gen, însă cu unul sau doi autori, nu cu atât de mulţi", preciza la vremea respectivă comisar şef Marcel Drăgan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila. Bătrâna a fost găsită a doua zi, încă în viaţă, dar din cauza leziunilor suferite nu a mai supravieţuit decât câteva zile, astfel că nu a apucat să le dea niciun indiciu anchetatorilor cu privire la identitatea autorilor. În urma investigaţiilor efectuate în teren şi în colaborare cu SRI, poliţiştii au stabilit că principalii suspecţi sunt Marius Anton (25 de ani), Isofache Ţîrel (24 de ani), Silviu Toma (24 de ani), Sebastian Anton (23 de ani) şi Robert Tăndălache (20 de ani), toţi din comuna Vişani. Aceştia nu şi-au primit încă pedepsele pentru faptele de care sunt acuzaţi.

Criminal în deplasare

Adrian Sava, de 37 de ani, este un alt brăilean extrem de periculos, care a şocat întreaga suflare din Sighetu Marmaţiei, după ce, în seara zilei de 28 mai 2011, şi-a înjunghiat fosta amantă şi l-a ucis pe soţul acesteia.Timp de aproape o săptămână, poliţiştii maramureşeni au scotocit prin tot municipiul unde a fost comisă crima, în timp ce poliţiştii brăileni îl căutau pe bărbat prin Brăila, pe la părinţi şi rude. Până la urmă, individul a fost găsit ascuns într-o casă părăsită din Sighetu Marmaţiei, ceea ce i-a făcut pe localnicii şocaţi de eveniment să răsufle uşuraţi. Brăileanul Adrian Sava este cunoscut cu antecedente penale, propria familie fiind terorizată de fiul certat cu legea.

Puşcăriile sunt pline de indivizi periculoşi

Faptul că persoane extrem de periculoase se află în spatele gratiilor, cel puţin pentru anumite perioade de timp, îi face pe oameni să stea cât de cât liniştiţi. În Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi şi Penitenciarul Brăila sunt peste o sută de persoane care execută pedepse pentru infracţiuni extrem de grave. După cum ne-a precizat cms. Safta Trincu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, în această unitate se află 192 de deţinuţi brăileni, din care 104 sunt condamnaţi definitiv sau în primă instanţă pentru infracţiuni grave. Astfel, potrivit sursei citate, 52 de persoane ispăşesc pedepse pentru infracţiuni de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, 2 persoane pentru lipsire de libertate, 12 brăileni pentru infracţiuni de viol, 36 pentru tâlhărie şi 2 persoane pentru infracţiunea de trafic de persoane. "Din totalul celor 104 persoane condamnate definitiv sau în primă instanţă pentru infracţiuni grave, 3 au fost condamnate cu pedeapsa «detenţiunii pe viaţă», una cu pedeapsa închisorii 29 ani, una cu închisoare 25 ani, una cu 22 ani, una cu 21 ani închisoare şi 4 persoane cu pedeapsa închisorii 20 ani", a precizat cms. Safta Trincu.

De asemenea, în Penitenciarul Brăila îşi ispăşesc pedepsele pentru infracţiuni foarte grave 48 de persoane. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, cms. Simona Kober, unul dintre deţinuţi este condamnat "pe viaţă" pentru omor deosebit de grav, 6 persoane au fost condamnate la peste 20 de ani închisoare, 5 pentru omor deosebit de grav şi una pentru tâlhărie, iar 10 au de efectuat pedepse între 15 şi 20 de ani, 6 pentru omor calificat, 3 pentru omor deosebit de grav şi una pentru tâlhărie. De asemenea, precizează aceeaşi sursă, alte 31 de persoane au pedepse între 10 şi 15 ani pentru infracţiuni de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, viol, tâlhărie şi înşelăciune.

Nebuni periculoşi

Brăilenii care suferă de afecţiuni psihice pot deveni periculoşi atunci când nu îşi urmează tratamentele prescrise de medici. Cei care au comis infracţiuni, îndeosebi cu violenţă, pentru care instanţa dispune internarea într-o unitate de specialitate, ajung la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca - Buzău. Bolnavii care comit fapte mai puţin grave şi nu sunt atât de periculoşi pot rămâne la Brăila, decizia aparţinând tot instanţei, pe baza concluziilor unei comisii de expertiză psihiatrică, însă au obligaţia de a se prezenta lunar la spital. După cum ne-a precizat managerul Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila, Florentin Crăciun, în evidenţele unităţii sunt 127 de persoane, din care 16 din acest an, care au fost obligate la tratament medical, conform art. 113 din Codul Penal, acestea fiind obligate să se prezinte lunar la spital, până expiră pedeapsa condamnării. În ceea ce priveşte persoanele cu afecţiuni psihice, care au comis fapte grave, iar instanţa a dispus internarea într-un institut medical de specialitate, sursa citată ne-a informat că există în prezent două astfel de "persoane periculoase" pentru care se aşteaptă avizul ca să fie transferate la Săpoca.

Îngrijorător este faptul că la Brăila incidenţa bolilor psihice a cunoscut o creştere îngrijorătoare, în evidenţele Spitalului de Psihiatrie figurând, pe 2010, nu mai puţin de 26.853 de pacienţi.

Managerul unităţii ne-a spus că, în fiecare lună, sunt aproximativ 400 de pacienţi în spital, atât vechi, cunoscuţi cu afecţiuni psihice, la care se mai adaugă şi cazuri noi. Potrivit legii, ei nu pot sta continuu în spital, ci urmează tratamentul medical acasă. După cum ne-a spus sursa citată, sunt cazuri când brăilenii cu afecţiuni psihice nu îşi urmează tratamentele, fie din cauza situaţiei economice precare, lipsa educaţiei, la care se mai adaugă şi consumul de alcool, astfel că revin la spital. Este şi cazul bărbatului de 32 de ani, din comuna Surdila Greci, diagnosticat cu schizofrenie grefată, care, în luna iulie, şi-a agresat tatăl apoi i-a ameninţat pe poliţişti cu un topor şi o coasă, fără a se lăsa intimidat nici măcar de focurile de armă trase în aer. Managerul Florentin Crăciun ne-a informat că pacientul Marius Ion, care fusese internat la Psihiatrie, a devenit violent pentru că a refuzat să îşi mai ia tratamentul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro