Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ceasul-turn din Piaţa Traian arată ca nou

Ceasul-turn din Piaţa Traian şi-a recăpătat strălucirea de altădată, după ce a fost curăţat de rugină şi revopsit. La sfârşitul săptămânii trecute, schelele folosite de muncitorii care au lucrat la reabilitarea lui au fost îndepărtate, iar vechiul orologiu poate fi admirat fără nicio oprelişte. Reparaţiile nu s-au finalizat, însă, deoarece încă nu a fost pus la punct sistemul de sincronizare, care le permite tuturor celor patru cadrane să arate aceeaşi oră. "În câteva zile, va fi rezolvat şi acest aspect", promite primarul Aurel Simionescu.
După cum v-am mai informat, ceasul-turn a intrat, în luna septembrie, într-un proces provizoriu de reparaţii, ce a constat în aplicarea unui strat protector de vopsea, împotriva coroziunii şi intemperiilor. Restaurarea propriu-zisă urmează să aibă loc peste doi-trei ani, după ce se va face o expertiză specializată şi se va găsi o soluţie tehnică recomandată de experţi. Deocamdată, turnul metalic a fost sablat, chituit, grunduit şi vopsit. Soluţia tehnică provizorie a fost aprobată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, iar lucrările au fost executate de câţiva meseriaşi puşi la dispoziţie de firmele "Apan", "Confort 2000" şi Şantierul Naval. Ultima etapă, ce a presupus pictarea elementelor decorative în culorile originale, a fost încredinţată unor elevi şi cadre didactice ale Liceului de Artă "Hariclea Darclee". "Ce se face acum este ceva provizoriu, până când îl vom restaura în adevăratul sens al cuvântului. Cert este că, pentru câţiva ani de aici încolo, ceasul va scăpa de rugină. O să îi reparăm şi mecanismul intern, astfel încât să poată arăta şi ora exactă", ne declara, la startul lucrărilor, primarul Simionescu.
Ceasul-turn a împlinit suta de ani în 2009. Conform documentelor vremii, el a fost realizat în 1909, în urma unei donaţii de 8.000 lei aur a filantropului brăilean Petru P. Naum. Vârsta îşi spune cuvântul, astfel că în ultimii ani monumentul se umpluse de rugină şi risca să fie afectat iremediabil, dacă nu se intervenea prin aceste reparaţii provizorii, în aşteptarea restaurării executate de experţi.
Categorie articol: 

Comentarii