Mergi la conţinutul principal

Ce s-a spus mai puţin despre evacuarea Antenelor

După ce Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, judecătorii au decis să îi confişte mare parte din averea sa şi a familiei.
Aşa se face că sediile Intact şi ale televiziunilor fondate de fostul senator au trecut în proprietatea statului, după soluţia definitivă a Curţii de Apel, potrivit Digi24.
Instanţa a decis confiscarea mai multor clădiri, printre care sediile GRIVCO, Antena 3 şi una dintre locuinţele lui Dan Voiculescu din centrul Capitalei, precum şi a unor sume mari de bani.
Cu toate acestea, puţin peste 1% din prejudiciul din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) - 60 de milioane de euro - a recuperat statul până acum, la un an şi jumătate de la condamnarea lui Dan Voiculescu.

Tertipuri

Confiscarea terenurilor şi clădirilor a fost blocată de o serie de procese deschise în instanţă de firmele vizate de decizie. Astfel, clădirea în care funcţionează televiziunea de ştiri fondată de fostul senator este închiriată de la o altă societate la care acţionari sunt membrii familiei Voiculescu. Contractul dintre cele două firme este invocat pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, confiscarea clădirii, aşa cum a decis instanţa.
În procesele deschise de societăţile fondate de familia Voiculescu, prin care se solicită suspendarea procedurii de confiscare, este invocată o afirmaţie făcută în decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu prin care i-au fost confiscate parte din bunuri.
Cu referire la această confiscare, instanţa a stabilit că terenurile şi clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini. Asta înseamnă că, în momentul în care statul le preia, acele clădiri sau terenuri nu trebuie să facă obiectul unui credit bancar sau al unui contract de închiriere, au susţinut cei de la firmele vizate.
Aceste companii au deschis procese în care au invocat imposibilitatea statului de a intra în posesia bunurilor ce le aparţineau până la momentul deciziei definitive.
Cei de la ANAF au încercat să obţină o soluţie. Au depus o solicitare la Curtea de Apel Bucureşti, la completul care a dat decizia definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, şi le-au cerut magistraţilor să stabilească dacă acele contracte de închiriere intră sau nu în categoria sarcinilor care ar bloca intrarea statului în posesia bunurilor.

Gâdea şi Daniel Constantin, direct interesaţi

Pe de altă parte, Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, a dispus emiterea unei somaţii de evacuare a Antenei 3 şi a celorlalte firme care au sediul în clădirile confiscate de la Dan Voiculescu, precum şi instituirea de popriri pe conturile lui Mihai Gâdea, Daniel Constantin, Camelia şi Corina Voiculescu - toţi având datorii la Dan Voiculescu. Decizia a fost luată într-o şedinţa a conducerii Fiscului din 8 februarie, potrivit unui document consultat de HotNews.ro.
Astfel se explică, probabil, de ce este atât de înverşunat Tăriceanu, colegul de partid al lui Constantin, în a cere socoteală premierului pentru că ANAF a „îndrăznit" să aplice legea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro