Mergi la conţinutul principal

Ce este un AirFryer? Un ghid simplu pentru a-l diferenția de cuptor și de friteuza cu ulei.

 

Dacă îți place să gătești acasă, probabil că ai fost în căutarea celor mai bune produse pentru a-ți face viața mai ușoară și pentru a crea mese sănătoase, dar super gustoase. Când vine vorba de mâncare, unele dintre preferatele tuturor tind să fie alimentele prăjite, dar știai că există o modalitate simplă de a face aceste rețete mai sănătoase?

 

Cu toții am auzit de cuptoare, friteuze și aparate de prăjit cu aer (renumitele deja airfryere), dar știi care sunt diferențele dintre ele?

 

Se pare că aparatele de prăjit cu aer (sau air fryere) au devenit gadgetul la modă în bucătărie. Aparent o revoluție, realitatea este că ele sunt în viața noastră de mai bine de un deceniu. Doar că nu am început să le acordăm suficientă atenție până acum.

 

Adevărul este că Philips a avut prima această idee în 2010, când și-a prezentat primul model de Philips airfryer la IFA Berlin (cel mai puternic târg industrial din Europa). Ceea ce pe atunci suna utopic și ca un dispozitiv condamnat la câteva case, astăzi rezonează în orice piață, magazin sau centru comercial.

 

Noțiuni de bază: un ghid privind diferența dintre Airfryer, cuptor și friteuza convențională

 

În primul rând, cât de diferite sunt aceste trei dispozitive din punct de vedere al funcționalității? Am creat un ghid util pentru a le compara. Să începem cu elementele de bază:

 

Ce este o friteuză convențională?

 

O friteuză îți permite să scufunzi alimentele în ulei încins și să obții mâncăruri prăjite delicioase, de la cartofi prăjiți și aripioare de pui la gogoși. Uleiul este încălzit electric sau cu încălzitoare de imersie la temperaturi ridicate, de obicei între 175°C și 190°C.

 

Ce este un cuptor?

 

Într-un cuptor, alimentele sunt pregătite prin intermediul unor rezistențe de încălzire la diferite niveluri. Configurațiile acestora includ concentrarea locală a căldurii (sus și/sau jos) sau pot fi circulate uniform de un ventilator. Multe dintre ele au o funcție integrată de grătar

 

Ce este un airfryer?

 

Probabil că știați deja diferența dintre cuptoarele convenționale și un airfryer, dar ce puteți găti în cel din urmă? Un airfryer funcționează prin circulația aerului foarte fierbinte la viteză mare.

 

În ciuda numelui, un airfryer nu doar "prăjește" alimente, ci poate frige, găti lagrătar și multe altele. Puteți pregăti cu ușurință diferite tipuri de alimente, chiar și congelate, la fel ca în cuptor. Datorită dimensiunii compacte a aparatului de prăjit cu aer, pregătirea este mai rapidă decât cu alte metode.

 

Un aparat performant, precum un Philips airfryer îndeplinește, mai mult decât o simplă funcție de aparat de prăjit cu aer cald: datorită tehnologiei sale inovatoare cu aer cald, poate prăji, frige și coace.

 

Diferențe în ceea ce privește capacitatea, performanța și consumul

 

Acum că știți elementele de bază ale aparatelor, investigăm modul în care acestea funcționează și diferența dintre airfryer, cuptor și friteuza convențională.

 

Friteuza convențională

 

Capacitate: Capacitatea friteuzoarelor electrice obișnuite este cuprinsă între 800g-2kg. În unele cazuri, acestea pot ajunge până la 3 kg.

 

Putere: variază între 1400-2100 wați. Unele pot ajunge până la 3000 de wați.

 

Consum: ca regulă generală, o friteuză cu o putere de 2000 necesită aproximativ 2kwH pe oră.

 

Cuptor

 

Capacitate: Cuptoarele au cea mai mare capacitate, variind de la 54 de litri pentru modelul standard la 76 de litri pentru cele mai mari.

 

Performanță: în cazul cuptoarelor este important să se acorde atenție clasei de eficiență energetică a aparatului, deoarece un proces de coacere consumă întotdeauna multă energie.

 

Consum: la o temperatură ridicată, cum ar fi 200° C, un cuptor va consuma aproximativ 1500 până la 2000 de wați pe oră.

 

Airfyer

 

Capacitate: Un airfryer are, de obicei, o capacitate mai mică, între 1,5 și 2 litri. Cu toate acestea, cele patru modele de Philips airfryer răspund tuturor nevoilor: de la modelul compact Essential Super, cu o capacitate de 800 g, până la Airfryer XXL, cu 1400 g, care poate servi până la 4 sau 5 persoane.

 

Performanță: unul dintre avantajele unui airfryer este distribuția uniformă a căldurii în recipient, ceea ce înseamnă că alimentele sunt gătite uniform și eficient. De asemenea, este mai ecologic: mai puțin ulei, mai puțină grăsime.

 

Consum: un Philips airfryer normal are, de obicei, o putere cuprinsă între 1400-2100 de wați.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro