Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CE ar putea demara, joi, procedurile de incalcare a Tratatului de catre Romania in telecomunicatii

O eventuala procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) de catre Romania din cauza imixtiunii in 2008 in independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor (ANC) va fi anuntata joi,a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant al comisarului pentru telecomunicatii.
"Comisia Europeana este inca in pregatiri. Daca o decizie va fi luata, aceasta va fi anuntata joi la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei)", a precizat Selmayr.
Romania a primit deja doua scrisori de avertizare din partea comisarului de resort Viviane Reding, dupa ce seful fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis iar autoritatea restructurata prin ordonanta de urgenta.
Intr-un discurs rostit la Venetia in luna octombrie, Reding dadea Romania drept exemplu negativ in domeniul telecomunicatiilor, din cauza "legislatiei slabe si inconsistente".
"Operatorii vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata romaneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de doua ori in trei ani, dupa care de fiecare data autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta!" a spus comisarul.
Dan Georgescu a declarat in octombrie pentru ca este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotarat desfiintarea ANRCTI. El a spus ca nu intelege cum actul normativ a obtinut toate avizele necesare.
Dan Georgescu a fost demis in luna august 2008 de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce Georgescu a castigat in instanta contestarea deciziei, Guvernul a hotarat prin ordonanta de urgenta infiintarea unei alte autoritati, ANC, si desfiintarea ANRCTI.
Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, Autoritatea a fost restructurata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii