Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Catuse electorale

Simbata, presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Ulmu a fost arestat preventiv, pe motiv ca ar fi modificat procesele-verbale ale scrutinului desfasurat pe 1 iunie. Emilian Mariuta (59 de ani) din comuna Rusetu, judetul Buzau, cu resedinta in comuna Ulmu, este acuzat de falsificarea actelor electorale, de uz de fals si abuz in serviciu. Arestarea vine la doua zile de la scandalul izbucnit in localitate, cind zeci de oameni au iesit in strada sustinind ca alegerile au fost fraudate. Acuzele localnicilor se indreptau catre preseditele biroului electoral, cel care ar fi modificat procesele-verbale privind numarul voturilor, fapte comise, se pare, cu scopul de a-l favoriza pe candidatul PSD la primaria comunei, nimeni altul decit actualul edil, social-democratul Marian Iconaru.
Emilian Mariuta a fost prezentat instantei de judecata in data de 7 iunie, care a dispus arestarea sa preventiva pentru primele 29 de zile, fiind incarcerat in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. Vineri, acesta fusese retinut pe baza de ordonanta, fiind invinuit de comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si fasificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, fapte prevazute si pedepsite de Art. 246, 288, alin.2, si 291 din Codul Penal si Art.110 din Legea 67/2004 (republicata). "La data de 5 iunie, Vasile B., candidat la Primaria comunei Ulmu, a sesizat Parchetul de pe linga Judecatoria Faurei cu privire la faptul ca dupa incheierea activitatilor de votare din ziua de 1 iunie, au fost intocmite in fals anumite documente. Cercetarile demarate de politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, au reliefat ca invinuitul a modificat personal procesul-verbal centralizator de la una din cele trei sectii de votare din comuna Ulmu si le-a predat Biroului Electoral Judetean Braila, modificari care au dus, implicit, la declararea drept cistigator din primul tur a altui candidat la primaria comunei", a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Politiei brailene.

In numele candidatului PSD

Cercetarile efectuate in cauza au stabilit ca dupa ce Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) Ulmu a primit procesul-verbal cu rezultatul alegerilor de la cele 3 sectii de votare, s-a intocmit procesul-verbal centralizator, ce a fost prezentat Biroului Electoral Judetean (BEJ) Braila. Constatindu-se ca era intocmit necorespunzator, BEJ a recomandat BEC Ulmu refacerea documentului, conform dispozitiilor legale. In aceste conditii, Emilian Mariuta a revenit la sediul BEC Ulmu si, fara a proceda potrivit instructiunilor legale, a intocmit alt proces-verbal pe care l-a dus din nou la BEJ, in data de 3 iunie. Intrucit s-au depistat neconcordante in documentul incheiat, presedintele BEC Ulmu a modificat personal procesul-verbal, completind in el date neadevarate. Pentru a corobora aceste date, a modificat si procesul-verbal al sectiei de votare nr.1 Ulmu, fara a avea insa acest drept. Ca urmare a acestor modificari, candidatul PSD la functia de primar, Marian Iconaru, a indeplinit conditiile necesare pentru fi declarat cistigator al alegerilor din primul tur, in detrimentul candidatului PNL, Vasile Banica.
Asa cum ne-au declarat surse din cadrul Biroului Electoral Judetean, imediat ce se va primi un act oficial referitor la situatia de la Ulmu, va fi informat Biroul Electoral Central, singurul in masura sa decida anularea alegerilor din data de 1 iunie, din comuna braileana. Aceleasi surse au precizat ca mai este timp suficient pentru declararea nulitatii si pentru organizarea unui nou scrutin, in data de 15 iunie. Precizam ca acesta este cel de-al doilea caz din tara in care rezultatele alegerilor au fost puse sub semnul intrebarii, dupa cazul Stefanesti unde BEC a decis chiar anularea scrutinului, dar totodata primul in care un membru din comisie este arestat.

CASETA

Chiuariu: "Alegerile din Ulmu au prezumtia de legalitate pina la o decizie judecatoreasca definitiva"

Reprezentatul PNL in BEC, Tudor Chiuariu, afirma ca procesul-verbal centralizator incheiat in urma alegerilor din comuna Ulmu, din judetul Braila, se bucura de o prezumtie de legalitate pina cind va fi invalidat printr-o hotarire judecatoreasca definitiva.
Chiuariu a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca legea prevede o procedura foarte clara administrativ-jurisdictionala prin care se poate cere anularea alegerilor, respectiv prin depunerea unei cereri in acest sens la BEC, in termen de 48 de ore de la inchiderea votarii.
El a spus ca nu are cunostinta daca o astfel de cerere a ajuns la Biroul Electoral Central, adaugind ca depasirea termenului legal de depunere va face ca ea sa fie respinsa ca tardiv formulata.
Potrivit lui Chiuariu, daca presedintele sectiei de votare din comuna Ulmu (judetul Braila) va fi gasit vinovat si va fi condamnat, instanta ar putea dispune, pe latura civila, repunerea in situatia anterioara, in sensul in care in procesul-verbal centralizator sa se consemneze numarul real de voturi inregistrate in urma scrutinului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii