Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Carnea de porc nu se scumpeste

Pretul carnii de porc nu va creste pina la sfirsitul anului, ne-a declarat omul de afaceri Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. El contrazice astfel afirmatia lansata, zilele trecute, de catre secretarul general al Federatiei Sindicale din Agricultura - Agrostar, potrivit careia, pina la finele anului, carnea din supermarketuri se va scumpi, treptat, cu pina la 15% fata de pretul actual, din cauza scumpirii furajelor si a cerealelor.
Caruz a precizat ca pretul pe kilogramul de carne de porc in carcasa nu va depasi nivelul anului 2004, respectiv 9,5-9,6 lei/kg. El a motivat acest pret de referinta spunind ca, "atunci, a fost cel mai bun pret la carnea de porc. Si aceasta in conditiile in care energia era mai ieftina, furajele erau mai ieftine, iar salariul minim pe economie era 250 de lei si nu 540 cum este acum."
Omul de afaceri a recunoscut insa ca mentinerea pretului la cota de 9,5-9,6 lei/kg se datoreaza, in buna parte, subventiilor acordate de stat crescatorilor de animale. "Daca nu am fi beneficiat de subventie, pretul ar fi depasit lejer 12 lei/kg. Ar fi disparut foarte multi crescatori de pe piata, iar carnea ar fi fost mult mai scumpa, cum se intimpla in foarte multe tari europene. De pilda, in Danemarca, un kilogram de muschi costa 85 lei, fata de 22 de lei cit costa la noi. Numarul mare al crescatorilor de animale si faptul ca am beneficiat de subventii a determinat mentinerea preturilor la valorile actuale", a explicat Gheorghe Caruz.




Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii