Mergi la conţinutul principal

Caravana Docuart aduce filme documentare de excepţie, la “Cinefeel” Brăila

• proiecţiile sunt programate în perioada 5-7 aprilie • intrarea este liberă

 

Caravana Docuart 2019 ajunge la cinematograful de artă Cinefeel Brăila, în perioada 5-7 aprilie 2019. Caravana le aduce brăilenilor 9 filme documentare, un seminar şi o expoziţie dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere.

Seria de proiecţii din prima zi a Caravanei debutează la ora 18:30 cu două documentare de scurt metraj: József László oferă o perspectivă inedită în “Spaţii abandonate”, producţie onorată cu premiul pentru cel mai bun montaj, în cadrul Docuart Fest 2018. În continuarea sa, va fi proiectat filmul “Cutezătorii”, un scurt metraj în regia lui Tudor Botezatu care prezintă povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali rămaşi în Bucureşti. Prima zi de proiecţii se încheie cu documentarul premiat pentru cea mai bună producţie TV, “Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, proiectat la ora 19:30. Documentarea cinematografică semnată de Liviu Tofan este prezentată publicului brăilean cu un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluţie şi antecedentele sale. Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare mişcare de protest în istoria comunismului român.

A doua zi a evenimentului cuprinde două documentare studenţeşti. “Rătăciţi printre cuvinte” de Vera Belocrîs prezintă povestea unei eleve din Transnistria, vorbitoare de limbă rusă care merge la unicul liceu cu predare în limba română din oraşul său, iar cea de-a doua producţie este un documentar experimental, “Poveste de Crăciun”, de Andrei Olănescu, film urmat de Q&A (sesiune de întrebări şi răspunsuri). De la ora 19:15 aflaţi despre documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creaţii sunt însă necunoscute publicului larg, “Tatăl meu, Imre” (R: Andreea Ştiliuc). Ultima proiecţie din 6 aprilie, vă aduce filmul premiat pentru cea mai bună regie la Docuart Fest, declarat cel mai bun documentar la Gopo: “Caisă” (R: Alexandru Mavrodineanu) despre Maestrul Dobre, un veteran de box trădat de sportivul pe care l-a ajutat să devină campion mondial, şi Caisă, noul său discipol în care învaţă să capete încredere. Film urmat de Q&A.

În ultima zi a Caravanei are loc un seminar susţinut de Mirona Radu: “Ingredientele unui film documentar şi conştiinţa umană”. Limbajul cinematografic este eficient atunci când pur şi simplu face ca ecranul să reproducă procesele interioare umane ale gândirii şi ale emoţiei. 

De la ora 18:00 puteţi urmări filmul câştigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, “Nunta anului”, în regia lui Bán József, ale cărui personaje vorbesc despre bani, vise şi viaţa în Europa de Vest.

Caravana Docuart se încheie duminică seara, cu ultima proiecţie de la ora 19:00, când va fi proiectat documentarul lui Marius Iacob: “Eu sunt Hercule” - pătrunderea cinematografică într-un spaţiu inovator şi căutarea sinelui într-o atmosferă ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite într-o prezentare actuală a staţiunii balneoclimatice Băile Herculane.

Pe perioada proiecţiilor, Caravana Docuart aduce şi o componentă de expoziţie cu imagini care pot fi înţelese de nevăzători găzduită de Muzeul Brăilei: IMAGINI TACTILE (iniţiator: Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană), un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând primul pas pentru a încuraja cultura consumului de imagini tactile în comunitatea nevăzătorilor. Expoziţia cu componentă multimedia cuprinde imagini accesibilizate prin tehnici specifice de reinterpretare a formelor şi printate în relief pe o hârtie specială, corelate cu descrieri ce pot fi uşor accesate prin telefonul mobil.

Intrarea în lumea documentarului este liberă!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro